Top menu

Elza Luijendijk, een interview met het nieuwe gezicht van Prada en Versace

Doutzen, Lara, Daphne, Saskia, Bette, Mirte, Nimue, Laura, Patricia. Dit zijn slechts een paar van de Nederlandse modellen die momenteel op topniveau werken. Het einde van deze Dutch wave is voorlopig nog niet in zicht. Hoewel nog lang niet alle herfst/winter campagnes onthuld zijn, lijkt met name één nieuw gezicht een behoorlijke indruk te maken. Een interview met de 16 jarige Elza Luijendijk, het nieuwe gezicht van Versace en Prada.

Allereerst, gefeliciteerd met de twee grote campagnes waar je nu in schittert. Welke campagne werd als eerste bevestigd en hoe was daarop je eerste reactie?

Dankjewel! Als eerste werd de Versace campagne bevestigd. Ik was ongelofelijk blij en toen ik het mijn zusje vertelde was zij ook zo blij dat ze in een winkel begon te huilen. Daarna huilde ze nog de hele weg naar huis; zo blij was ze voor me.

Met je tweelingzus Vera hebben jullie in Nederland een aantal shoots samen gedaan. Hoe vind je het om nu alles ‘alleen’ te moeten doen?

Het is heel anders maar ook heel leuk. Met mijn zusje is het altijd heel gezellig, maar alleen heb ik het ook naar mijn zin. Maar natuurlijk is het mijn grootste wens om ooit samen een grote opdracht binnen te slepen. Dat zou super zijn!

Je hebt meteen al met drie van de belangrijkste modefotografen van dit moment gewerkt, Steven Meisel en Mert & Marcus. Was je nerveus voor de shoots met hun?

Nee, waarom zou je nerveus zijn? Wat kan er fout gaan? Ze hebben me zelf voor de shoot uitgezocht dus ik had er wel een goed gevoel over. En ze waren heel aardig dus er was totaal geen reden om nerveus te zijn.

Is je een verschil opgevallen in hun manier van werken?

Een groot verschil is natuurlijk dat Mert en Marcus een duo zijn. Ze werken altijd samen: soms maakt de een foto’s, soms de ander. Ze geven ook aanwijzingen als ‘kin iets meer omhoog’ enzovoorts. Bij Steven Meisel is dat heel anders. Steven geeft de aanwijzingen over hoe de hele set moet zijn. Hij geeft aanwijzingen door aan iemand anders die dan vervolgens eerst foto’s maakt. Als de foto is zoals Steven wilt, neemt hij de camera over en schiet de foto’s.

Met wie zou je binnenkort heel graag willen werken?

Je kan beter vragen met wie ik niet zou willen werken. Al zou ik daar ook geen antwoord op weten want ik vind alles geweldig.

Je collega model Marte van Haaster schreef ergens over de zeer strenge veiligheidsmaatregelen op de set van de Lanvin campagne met Steven Meisel. Heb je hier ook iets van gemerkt bij de Prada campagne?

Natuurlijk is het de bedoeling dat alles geheim blijft. Ik kon het dan ook aan niemand vertellen. Maar zo streng als bij Marte was het zeker niet. De shoot duurde bijna twee weken en ze lieten die hele twee weken onze extensions erin zitten. Iedereen die ons in New York zag had dus zo iets kunnen vermoeden.

Vind je het lastig om groot nieuws, bijvoorbeeld over de campagnes, een lange tijd geheim te houden?

Ja en nee. Ik vind het niet heel lastig, alleen wel voor mijn familie en mijn vrienden. Of bijvoorbeeld wanneer mensen spraken over hun verwachtingen van de Prada show, dan was het soms wel moeilijk om mijn mond te houden.

Er zijn op dit moment veel Nederlandse modellen op hoog niveau aan het werk. Hoe ervaar je dat?

Ik vind het heel leuk dat ik veel Nederlandse meisjes bij shoots en shows tegenkom. Het is altijd fijn om even in je eigen taal te kunnen praten. Maar ik heb ook veel leuke meisjes ontmoet uit andere landen.

Naast de Prada campagne is het vooral erg bijzonder dat je de Versace campagne hebt geboekt waarmee je Gisele Bündchen opvolgt en waarin je bovendien als enig vrouwelijk model te zien bent. Is het dan moeilijk om nuchter te blijven?

Ik besef eigenlijk nog steeds niet wat ik allemaal meemaak. Alles gaat zo snel dat ik helemaal geen tijd heb om het te beseffen. Ik verwachtte altijd dat topmodellen en beroemde ontwerpers anders waren dan andere mensen. Maar iedereen is eigenlijk zo gewoon en nuchter dat je echt ziet dat we allemaal gewoon maar mensen zijn.

 Wat kunnen de komende tijd van je verwachten?

Ik heb helaas niet veel kunnen werken de afgelopen 2 maanden omdat ik heel druk was met school en mijn examens. Ik ben daar gelukkig nu klaar mee en ik kan dus eindelijk fulltime beginnen. Ik ga volgende week de couture shows doen in Parijs. Ik heb er nu al zin in!

Door Jan-Clemens Hoek

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.