Top menu

Een ‘echte’ Givenchy

Alles wat ambachtelijk is, is momenteel erg en vogue. Van zelf brood bakken, kerstballen breien, jam maken tot kleding naaien. Niet zozeer de voortslepende crisis, maar de massamode van de modeketens spoort aan tot het doe-het-zelven. Voor het geld hoeft niemand zelf een jurkje in elkaar te stikken, nergens is mode goedkoper dan bij die ketens.

Populair (want o zo gezellig) is het op een naaicursus in groepsverband maken van een nieuwe garderobe. Solisten kopen tegenwoordig bij Ikea voor slechts tachtig euro een naaimachine. In het gat van de uit het straatbeeld verdwenen stoffenzaken springt het Stoffenspektakel.nl. Patroon erbij, knippen en naaien maar.

Inspirerend is het boek Droomjurken, inclusief patronen en werkbeschrijvingen van tien beroemde jurken, waaronder de belangrijkste uit de filmgeschiedenis, de witte opwaaiende halterjurk van Marilyn Monroe in The Seven Year Itch. Een ander legendarische exemplaar is de zwarte, elegante jurk van de dartele Audrey Hepburn in Breakfast at Tiffany’s. Het origineel, een ontwerp van Hubert de Givenchy, werd in 2009 geveild voor bijna een miljoen dollar. Ook in het boek: de glamourjurk van de voluptueuze Rita Hayworth, een pittig wijduitstaande A-lijn-jurk van sixties model Twiggy en een hippiejurk van Fleetwood Macs Stevie Nicks.  De auteurs van Droomjurken bedachten als toegift op elk van de tien filmsterrenjurken ook een hedendaagse variant.

Droomjurken. Sara Alm en Hannah McDevitt. Uitgever Gottmer. € 19,95

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.