Top menu

Mediastorm in modeland om YSL logo

Hoe durft hij, die Hedi Slimane? De kersverse artistiek directeur van Yves Saint Laurent vindt dat de Y overbodig is in het wereldberoemde YSL-logo. Het nieuws is al een paar dagen bekend, maar houdt – zie de felle reacties van bloggers en commentaren op Facebook – de gemoederen nog steeds bezig.

Er zijn dan ook nog steeds mensen die denken dat de Y van alle producten verdwijnt. Bij YSL zijn ze natuurlijk niet achterlijk De naamsverandering geldt alleen voor de ready-to-wear collecties, waarvan de eerste lijn door Yves Saint Laurent in 1966 werd gelanceerd.

Laatst ik vond ik in een tweedehandswinkel nog een mooie blouse uit die lijn. (zie foto). Toeval of niet: een paar weken later viel mijn oog op een foto van Mariel Hemingway die exact dezelfde blouse aan had in 1973. Bijna veertig jaar oud was mijn aankoop, en alle trends overleefd.

Interessanter dan dat paniekgedoe op internet, vond ik de mening van Pierre Bergé. Saint Laurents voormalige vriend en zakenpartner is juist blij dat Slimane teruggrijpt op de originele ‘branding’. Sterker nog, hij werd er net zo blij van als toen hij hoorde dat Stefano Pilati’s contact niet verlengd werd en toen eerder Tom Ford eruit vloog bij YSL. Bergé en Yves hadden een grondige hekel aan Ford. In dit interview dat ik vorig jaar vlak haar dood had met Loulou de la Falaise, lees je waarom.

http://www.independentfashiondaily.com/36/loulou-de-la-falaise-de-stille-kracht-achter-yves-saint-laurent/

Slimane heeft inmiddels de ontwerpstudio van YSL verhuisd naar LA. Ook hier heeft Bergé geen enkel probleem mee. Volgens Bergé moet een ontwerper luisteren naar de tijd en de straat, en is Melrose Avenue tegenwoordig een heel stuk interessanter dan de Avenue Montaigne in Parijs. Bergé vindt ook dat Amerikanen meer gevoel hebben voor het moderne leven, terwijl Fransen nog altijd ontzag hebben voor het modesysteem dat gebaseerd is op couture en de mythe van de chic Parijzenaars. Volgens hem is dat modesysteem zelf flink uit de mode geraakt. Wat hij nog vergat te zeggen is dat Los Anges sinds de opkomst van Azië behoorlijk centraler ligt dan het oude Parijs.

O, nog even over het logo: dat IS magisch! Als enige Nederlandse modejournalist mocht ik vier jaar geleden het voormalige woonhuis bezoeken van Saint Laurent in de rue Babylone waar hij in 2008 stierf. Ik was er vlak voor dat de verhuizers het leeghaalden voor de megaveiling van zijn kunst en andere spullen. Indrukwekkend hoor: het bed waar Saint Laurent overleed, zijn hondje dat me besnuffelde (hij miste zijn baasje niet, vertelde zijn verzorger). Toen ik de tekening met het originele YSL-logo ontdekte in een boekenkast, stond ik toch even aan de grond genageld. Hier was het een halve eeuw geleden mee begonnen, met het ontwerp van Cassandre – die ook het Dior-logo heeft ontworpen. Het stond in een hoekje van de boekenkast, omringd door Mondriaans, boeken en foto’s van sterren. Het was ongeveer dertig centimeter hoog, de S was goudbruin in degradé verloop, er zat een lijstje omheen.  Niet verkocht. Pierre Bergé wilde er geen afscheid van nemen.

Bon, de nieuwe ready-to-wear lijn die vroeger Saint Laurent Rive Gauche, heette, is nu Saint Laurent Paris. Slimanes eerste resort collecties voor zomer 2012 voor mannen en vrouwen worden donderdag in het Grand Palais getoond aan inkopers. Twee maanden later, op 25 september, volgt de show. De castings schijnen al aan de gang te zijn, modellen al exclusief geclaimd.

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.