Top menu

Oda Pausma over haar ontwerpen op Basic Instincts in Arnhem

Oda Pausma is één van de vijf deelnemende modeontwerpers aan de modetentoonstelling Basic Instincts die gisteravond opende in de Arnhemse Eusebiuskerk.

Pausma studeerde in 2008 cum laude af aan het Amsterdam Fashion Institute (AMFI). Twee jaar later haalde ze haar master aan het Fashion Institute Arnhem (FIA) met ‘uitstekend’ als beoordeling. Vorig jaar deed ze mee aan het internationale mode en fotografie festival Hyères aan de Franse Côte d’Azur, waar in 1993 Viktor & Rolf een paar prijzen in de wacht sleepten.

Oda, Basic Instics was eerder te zien in Berlijn. Hoe waren de reacties daar?
Ik heb dat zelf niet zo meegekregen omdat ik er niet bij was, maar achteraf heb ik veel goede reacties gekregen. Anne de Grijff, die hier ook exposeert was er wel bij. Ze vertelde me dat de opzet in Berlijn kleinschaliger was en dat Henrik Vibskov op de opening was.

Vibskov heeft de tentoonstelling ontworpen. Hoe heeft hij dat gedaan, in samenspraak met jullie?
Nee, niet helemaal. De curatoren, Luca Marchetti en Emanuele Quinz hebben het concept bedacht en Vibskov gevraagd voor de vormgeving. Hij heeft het op zijn eigen wilde wijze uitgewerkt.

Wat heeft hij gemaakt dan?
Nou, iedere modeontwerper heeft dus zijn eigen landschap. Er zijn in totaal vijf ontwerpers en vijf landschappen.  Mijn landschap heet perspective. De gelaagdheid van mijn werk, de persoonlijkheid ervan, is goed te zien vind ik. Naast het werk van modeontwerpers is er ook trouwens ook werk van productontwerpers, fotografen en architecten te zien.

Wat exposeer je precies?
Vier silhouetten. Twee uit mijn afstudeercollectie Hobohemian Heaven, geïnspireerd op het Chelsea Hotel New York waar in de jaren 60 en 70 vaak dichters en popsterren logeerden. Het is een combinatie tussen poëzie en rebellie. De andere twee silhouetten zijn van mijn collectie 29 10 2010. Waar ik mijn eerdere collecties baseerde op poëtische bronnen als muziek, waren de uitgangspunten voor 29 10 2010 persoonlijke gebeurtenissen. Het gaat over het einde van een relatie van negen jaar. Het is een verhaal over contrasten. Verleden en toekomst. Teleurstelling en hoop. Die collectie toonde ik ook in Hyères.

Wat heeft Hyères je opgeleverd?
Het was een uitstekende plek om te netwerken. Ik sprak mensen waarvan ik nooit had gedacht dat ik ze in de eerste tien jaar van mijn carrière zou spreken: bijvoorbeeld Franca Sozzani van de Italiaanse Vogue en modejournalist Tim Blanks heeft duidelijk zijn mening gegeven over mijn collectie en ik sprak de mensen van Corso Como uit Milaan. Ook heeft Raf Simons, het jurylid van dat jaar, mijn werk beoordeeld.

Hoe is Raf?
Geweldig. Een super vriendelijk en hele fijne man. Iemand die geen muur om zich heen heeft en ook uitstekend is als coach.

Heb je er nog meer aan gehad?
Het is vooral de zichtbaarheid. De onbetaalbare exposure die je daar als beginnend modeontwerper krijgt. Het is een goed internationaal podium. De sfeer is gemoedelijk, je bent daar echt met z’n allen. En die locatie. Villa Noailles. Ik heb echt een onvergetelijke tijd gehad.

Door Martino Bidotti

Basic Instincts is tot en met 29 juli 2012 te zien in de Eusebiuskerk in Arnhem. Openingstijden: dinsdag – zaterdag 11:00 – 17:00, zondag 12:00 – 17:00, donderdag tot 21:00 uur. Toegangsprijs: €8 regulier, €5 studenten, kinderen t/m 14 jaar gratis, dagelijks om 14:00 uur een gratis rondleiding. www.premsela.org


Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.