Top menu

Christian Louboutin: “Schoenen zijn sex”

“Er zit een showgirl in elke vrouw,” vertelde Christian Louboutin (1963) vorig jaar aan de Sunday Times. De schoenontwerper heeft gelijk. Er zijn van die gelegenheden dat een vrouw even uit de dagelijkse jeans móet springen. Bij zo’n showmoment past een stel aandachtrekkende Louboutins, herkenbaar aan de felrood gelakte zolen. Momenteel zijn Louboutins schoenen als juwelen in ontelbare variaties te bewonderen in het Londense Design Museum.

Van sterren zoals Angelina Jolie, Victoria Beckham, Kate Moss, Catherine Deneuve tot Madonna en royalty allemaal tellen ze gemiddeld vijfhonderd tot dik duizend euro neer voor een stel elegante Louboutins. Maatwerk bestellen kan ook, reken dan op paar duizendjes voor kristallen bezaaide pumps of croco leren modellen. ‘Ik wil geen schoenen maken van slechte kwaliteit’, rechtvaardigt Louboutin zijn prijzen. Voor perfectionisme moet betaald worden. Aan de haute chaussures werken twintig handen die er drie dagen over doen om een paar schoenen te ‘bouwen.’

Tamara van Kampen, inkoopster van Azzurro in de Amsterdamse PC Hooftstraat voelde de Louboutin hype drie jaar geleden aankomen. Was volgens haar destijds die hype nog niet geland, nu zijn er wachtlijsten voor bepaalde modellen die variëren van superhoog (14 centimeter), hoog (8 centimeter) tot platte ballerina’s en hoge basketball sneaker bezaaid met metalen studs waar momenteel een wachtlijst voor is.

Het publiek dat op Louboutins afkomt komt is zeer divers. “Van jonge meiden, studentes, zakenvrouwen, voetbalvrouwen tot sterretjes die ermee schitteren op de rode loper,” zegt Van Kampen. Sommige vrouwen vertellen haar dat ze hun Loubi’s alleen dragen in de slaapkamer. Ook heren kopen ze, ja voor zichzelf, maar dat is een ander verhaal. Overigens gaat Azzurro vanaf juli ook de Louboutin mannenlijn verkopen, van sneakers tot brogues, mét rode zolen.

Christian Louboutin verovert begin jaren negentig de wereld zonder adverteren. Free publicity dankt de Fransman aan één van zijn eerste klanten, Caroline van Monaco. Een modejournalist die de Monegaskische prinses meerdere paren pumps ziet afrekenen, schrijft erover.

Inmiddels zijn er wereldwijd vijftig eigen Louboutinwinkels, recent opende een zaak in Istanboel, binnenkort volgen Rome en  Doebai. In Parijs, in Ouboutins eerste winkel bij de winkelgalerie Verot-Dodat/ hoek rue Jean Jacques Rousseau vlakbij het Louvre museum, staat in drukke weekends bewaking bij de deur om de klantenstroom in het gareel te houden. Manlijk personeel bedienen de vrouwen, een detail waar over nagedacht zal zijn.

Wat populaire modellen zoals de puntige Pigalle zo bijzonder maakt? Lopen ze als veertjes – bijvoorbeeld dankzij een supercomfortabel voetbed? Volgens Tamara van Kampen van Azzurro is er niks specifieks aan de pasvorm. Het zit anders zegt ze: “Louboutin is sex.” Vrouwen én mannen behagen, dat is wat Christian Louboutin probeert als hij schoenen ontwerpt. “Waar ik van houd is de macht die een schoen geeft, het aantrekken van een geweldige schoen voelt als een aanraking met het toverstafje van een fee. Het begint met de voet, maar eindigt daar niet. Het doet het hele lichaam gloeien.” Zelfvertrouwen. Je voelt jezelf, het geeft je kracht, je kent jezelf. Je bent je bewust van je lichaam. Het kleine beetje ongemak, betaalt zich uit op heel veel manieren uit.”

Louboutins fascinatie voor schoenen begint als hij als kind in een museum een verbodsbord ziet met daarop een naaldhak met een streep er doorheen  (naaldhakken verbod, om het parket te beschermen). Het is begin jaren zeventig, en de hele wereld draagt plat schoeisel, dus Louboutin snapt het plaatje niet, maar de hakken blijven intrigeren. De naaldhak in combinatie met nachtclubdanseressen die hij als tiener op hoge hakken ziet dansen vormen sindsdien zijn inspiratie.

Droom is ooit  de perfecte showschoen ontwerpen, een wens die deze maand uitkomt nu er in de Parijse Crazy Horse nachtclubs gedanst en verleidt wordt op 12,7 centimeter (de ideale dansschoen) hoge Louboutins.

Dat schoenenontwerpen een vak is ontdekt hij door een boek over Rogier Vivier,  schoenontwerper voor Christian Dior in de jaren vijftig en de uitvinder van de stilettohak, later zullen ze samenwerken. Daarvoor leert Louboutin het schoenenvak in de Franse schoenenstreek Romans, bij Charles Jourdan destijds een grote naam in de schoenenwereld. Vanaf zijn twintigste maakt hij schoenen voor modemerken.

Werken in opdracht bevalt de Fransman niet, op zijn drieëntwintigste keert hij het vak de rug toe, en wordt tuinman. Als hij in 1992 stuit op een klein hoekpandje in de romantische Parijse winkelpassage Vero-Dodat, weet hij wat hij wil: een eigen zaak.

Louboutin is een ster, hij zet handtekeningen op zijn rood gelakte zolen. en omdat hij vorig jaar twintig jaar in het schoenenvak zit, wijdt het Design Museum in Londen om een tentoonstelling aan zijn werk. Een hele eer voor een schoenontwerper die zijn status deels dankt aan het voorwerk van de Britse schoenensterren Manolo Blahnik en Jimmy Choo wiens beenverlengende sexy stiletto’s

Iemand die op hard werken, jarenlang boven zijn atelier slaapt in Parijs. Tegenwoordig ontwerpt en produceert Louboutin in Parabioga, een industrieel dorpje bij Milaan. Wat Louboutins passie betreft is er in al die jaren niets verandert. Een aantal maanden per jaar trekt hij zich terug in Italie. Op het dak van zijn atelier staat een loft, elke morgen daalt hij af naar de studio, werkt in stilte, omringd door rijen schoenen, de geur van leer en lijm en ziet hoe zijn tekeningen echte schoenen worden die doorgepast worden op vrouwen met met schoenmaat 37, net als kleding komen schoenen mooier uit aan kleine voeten. De meest verkochte maat is 38. ac’S middags is er even pauze en lunched de ontwerper zwaar, want aan dineren doet hij niet, in plaats daarvan roeit hij 20 minuten. Louboutins wisselt zijn spartaanse lifestyle af met relaxte bezoeken aan zijn huizen in Syrië, Egypte, Portugal en Frankrijk.

Wie zijn zinnen heeft gezet op een échte bovenaardse Louboutins kan in Nederland slechts terecht bij vier verkooppunten waaronder Azzurro, sinds drie jaar het eerste verkooppunt in de Benelux. Shoebaloo, een mini-schoennketen met een staat van dienst, waar nieuwe topmerken normaal voor in de rij staan, slaagde er zelfs na jaren netwerken niet in om het merk binnen te halen. “Christian Louboutin heeft besloten dat hij alleen verkoopt aan zaken die ook kleding verkopen. Ze willen niet geplaagd worden door andere schoenen, en ze willen zich onderscheiden, “zegt Van Kampen van Azzurro waar high end modemerken verkocht worden als Prada, Celine en Tom Ford.

Prachtig natuurlijk zo’n florerend eigen bedrijf, de keerzijde van het succes is plagiaat. Er wordt namelijk gezaagd aan de poten van Louboutins stiletto-imperium. Vorig jaar verloor hij een rechtszaak tegen Yves Saint Laurent. Louboutin eiste dat YSL een aantal schoenen met rode zolen uit de verkoop haalt, omdat rode zolen zijn handelsmerk zijn. Volgens de rechter kan Christian Louboutin onvoldoende aantonen dat zijn rode zool handelsmerkbescherming verdient. Hij stelde: “In de mode-industrie speelt kleur een versierende en esthetische rol die essentieel is voor een gezonde concurrentie.”De verloren rechtzaak maakt de weg vrij voor andere merken. En dat is wrang, een poos geleden opende Louboutin de site http://stopfake.christianlouboutin.com met adressen van websites die valse Louboutins verkopen, foto’s van neppers en een video waarop honderden paren valse Louboutins worden vernietigd.

Christian Louboutin. T/m 9 juli. www.designmuseum.org.

Eerder gepubliceerd in FD Persoonlijk, lifestylebijlage van het Financieele Dagblad

Verkooppunten: Christian Louboutin: Villanova in Laren, Kymyka Maastricht,  Finds ‘s Hertogenbosch, Azzurro Amsterdam. www.netaporter.com  www.christianlouboutin.fr

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.