Top menu

Uitkijken naar The Little Black Jacket van Chanel

De foto alleen: Saskia de Brauw een tikkeltje verlegen gefotografeerd met op haar hoofd een bergje brede kantstroken, ze draagt een zwart Chanel jasje.

Het jasje maakt deel uit van het Chanelpakje. Weinig ontwerpen hebben zo enorm de mode beïnvloed als dat pakje, het klassieke symbool van Franse elegantie, dat dateert uit de jaren vijftig.

De belangrijkste troeven van Coco Chanels ontwerp waren de nieuwe, knielange roklengte, de goede pasvorm en een precieze mouwinzet, zaken die de moderne vrouw bewegingsvrijheid verschaften.  Praktisch waren de échte ruime zakken – een unicum in damesmode in de tijd. De knopen waren zo mooi als sieraden, voor elke collectie werden er nieuwe ontworpen. Ook fijn: doordat het jasje net over de taille viel, kleedde het af. Nog altijd zorgt een in de jaszoom ingenaaid gouden kettinkje voor een perfecte valling.

Van de eerste modellen waren zowel rok als jasje gemaakt van de dezelfde kleur in tricot, zijde, fluweel of tweed dat Chanel ontdekte in Londen. De biesjes, weten we dankzij de tv-serie Signé Chanel, worden nog steeds geweven op het Franse platteland – door de hoogbejaarde madame Pouzieux. De biezen garneren de halslijn en de zomen van mouw, jasje en rok en accentueren zo de simpele belijning.

Coco Chanel was niet de eerste die het op een mannenkostuum geïnspireerde damestailleur introduceerde, die eer gaat naar de Brit John Redfern, actief van 1881 tot 1929, die ook jersey verwerkte.

Het is helaas nog even wacht op The Little Black Jacket, het lijvige fotoboek met o.a. een foto van Saskia de Brauw, verschijnt dit najaar. The Little Black Jacket: Chanel’s classic revisited by Karl Lagerfeld and Carine Roitfeld. Uitgeverij Steidl. € 50,00

 

Gerelateerde Artikelen:


,

Reageren is niet (meer) mogelijk.