Top menu

Interview Pauline van Dongen

De jurk van de toekomst is geweven van houtflinters. Modeontwerpster Pauline van Dongen drapeerde het flexibele materiaal golvend om het lichaam. Vanavond tijdens de Amsterdamse modeweek showt ze meer futuristische ontwerpen uit haar derde collectie, Kinetic Landscapes.“Nieuw materiaal daagt me uit, bijvoorbeeld om oplossingen te vinden voor de verwerking en constructie,” zegt de vierentwintigjarige Van Dongen.

Je ziet het steeds vaker in de mode, ontwerpers die de lap stof laten liggen en experimenteren met onverwachte materialen en zo tot totaal nieuwe vormen komen. Iris van Herpen oogst momenteel veel succes met haar sciencefictionjurken van fijnmazig gaas uit de bouwmarkt. Ook vormt ze ijzeren paraplubaleinen om tot extreem opstaande kragen en even zo makkelijk tovert ze uit een 3D-printer een jurk die er uitziet als een skelet met botjes.

Pauline van Dongen is evenmin bang voor techniek en deinst niet terug voor laserprinters waarmee ze abstracte patronen in leren topjes lasert. Fijne kabeltjes omwikkeld met koraalkleurig gebreid koperdraad liggen een week voor de show klaar in haar atelier om verwerkt te worden tot een nieuw verrassend ontwerp. Het moet één van de showstukken van haar collectie worden. “Ik wil een fris beeld neerzetten voor mezelf, iets wat ik niet eerder heb gezien.”

Tot ongeveer haar tienertijd wilde Van Dongen net als haar vader dokter worden. “Bètavakken als natuur- en scheikunde vond ik altijd leuk, en ik hou van onderzoek”, zegt Van Dongen.

Ze ontdekte dat ze de liefde voor onderzoek – bijvoorbeeld naar vorm – ook kwijt kan in modeontwerpen. De collectie Kinetic Landscape is gebaseerd op onwezenlijke landschappen die zichzelf vormgeven onder invloed van weer en wind. Ter illustratie toont Van Dongen foto’s van door erosie aangetaste abstracte landschappen zoals The wave, een glooiende rotsformatie van zandsteen op de grens van het Amerikaanse Arizona en Utah. De golvende bovenkant van een trui, de uitsparing in een rugpand; lang hoef je niet te kijken naar Van Dongens ontwerpen om haar inspiratie terug te zien.

Of het ook fijn draagt, een jurk van gebreide koperdraden? “Uhm.” De golvende vormen blijven in tact, weet Van Dongen. Verder moet ze het antwoord schuldig blijven. Op een enkel stuk na, waaronder de gelaserde leren topjes uit haar vorige collectie, is haar werk nog niet verkocht. Maar draagbaarheid staat voorop, verzekert ze. Lef is zeker nodig om te verschijnen in zo’n jurk als een sculptuur. “Daar moeten mensen dan maar snel aan wennen”, zegt van Dongen stellig.

Pauline van Dongen studeert in 2008 af aan de kunstacademie ArtEZ in Arnhem als modestudent. John Galliano, die tot dit voorjaar voor Dior de meest extravagante couture ontwierp, en Viktor & Rolf zijn op de academie voorbeelden voor haar. “Om het wow-effect”, legt ze uit. “Ik vind het mooi als mensen van mijn kleding zeggen, wow! Hoe heeft ze dat gedaan? “

In 2010 haalt ze haar master aan het Fashion Institute Arnhem. Vlak daarna wint ze met haar organische Morphogenesis collectie in Italië de belangrijke Mittelmoda Fashion Award voor de meest creatieve collectie. Meteen daarna volgt een uitnodiging voor de Vancouver Fashion Week, afgelopen vrijdag showde ze in Rome, op de Nederlandse ambassade.

Lachend vertelt Van Dongen hoe ze ruim tien jaar geleden met haar vriendin modeontwerpen stuurde naar Chanel, Kenzo en Jean Paul Gaultier. Adressen halen ze van de onderkant van parfumflesjes. “Het was kicken, we wilden weten of het goed was.” Natuurlijk kwamen de verkeerd geadresseerde brieven onbestelbaar terug.

En nu. Het gaat goed met Van Dongen, maar waar ze heel erg tegen aanloopt is de zakelijke kant. Van Dongen mag dan al wel vier collecties hebben gepresenteerd, ze weet dat er nog heel wat te leren valt. Het ontwerpproces met het zoeken naar ideeën een materiaal is het probleem niet. Maar wel de vertaalslag naar een commercieel product, en het in de winkel krijgen daarvan. Concessies doet ze eigenlijk liever niet. Vandaar dat ze vorige week in Londen solliciteerde naar een stageplek bij de beroemde Hussein Chalayan, de conceptuele ontwerper die nu exposeert in het Parijse Louvre.

“Ik vind het knap dat Chalayan conceptuele stukken maakt, en daarnaast een commerciële lijn in de winkel heeft hangen. Ik hoop daarvan te leren.” Volgende week hoort de in Nijmegen woonachtige Amsterdamse of ze voor een half jaar naar Londen mag verhuizen.“Ergens denk ik, ja waarom zou ik nu alles zo lekker loopt, kiezen voor een onderbreking. Maar aan de andere kant denk ik, ja nu kan het nog.”

Vier ontwerpen van Pauline van Dongen worden tot 17 juli geëxposeerd bij Galerie Diana Stigter in Amsterdam.

VANDAAG IN NRC.NEXT

 

AMSTERDAM INTERNATIONAL FASHION WEEK

Voor het eerst zijn er via amsterdamfashionweek.com in beperkte oplage kaarten te koop voor het catwalkprogramma van de Amsterdam International Fashion Week (AIFW). Voorheen waren de shows op het Westergasfabriek alleen toegankelijk voor modeprofessionals. Kaarten voor de show van Jan Boelo en Individuals, het label van derdejaars modestudenten van het Amsterdam Fashion Institute, kosten 60 euro.

Alle – bijna twintig shows – zijn live te volgen via livestreams op amsterdamfashionweek.com

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.