Top menu

Winnaar Bijenkorfprijs Hyun Yeu: “Fijn dat mannen nu zo modebewust zijn”

Sinds 2005 sponsort de Bijenkorf de prestigieuze Mercedes Benz Dutch Fashion Awards met de Dutch Fashion Incubator Award. Deze prijs houdt in dat de Bijenkorf een deel van de winnende collectie inkoopt. De in Korea geboren en in Nederland werkzame Hyun Yeu (1974) nam afgelopen november de prijs in ontvangst. Geweldig vindt hij het dat zijn herenlabel Ado les Scents tot 6 mei in de Bijenkorf hangt. “Als beginnend ontwerper is de kans toch miniem dat je een inkoper van de Bijenkorf in je atelier krijgt?”, zegt hij openhartig in zijn atelier op het Amsterdamse KNSM-eiland. Natuurlijk, de hoofdprijs van € 25.000 die naar Conny Groenewegen ging, had hij ook best willen winnen, maar dat Ado Les Scents nu zichtbaar is voor een breed en groot publiek, levert in één klap naamsbekendheid op, en dat is onbetaalbaar, weet Hyun Yeu.

De stijl van het mannenmodemerk Ado les Scents is preppy-dandy met een twist. In de collectie die in de Bijenkorf hangt, ligt het accent op speels preppy met high-school-accenten; denk aan een contrasterende bies langs de kraag van een blazer. Yeu’s specialiteit is jassen: van kasmier exemplaren, sportieve jacks, hippe blazers tot nylon regenjassen. Maar voor het ontwerpen van een comfortabel tracksuit of een T-shirt met een mooie bloemenprint draait Yeu zijn hand ook niet om.

EUROPA = MODE

Voor de Bijenkorf stelde Yeu de prijzen scherp, een mooi overhemd kost € 150, een T-shirt € 65 en een colbert € 400. “Dat is redelijk toch voor designersmode? Mijn kleding mag dan wel artistiek zijn, zodra het mijn atelier verlaat draait het om business,” zegt de zakelijke Yeu die in 2001 een bachelor in business management haalt. Hij woont dan in het Australische Sydney. De interessevoor mode ontwaakt als hij het Nederlandse designtijdschrift Dutch ontdekt met onder andere ontwerpen van Viktor & Rolf. Op dat moment weet hij dat hij mode wil studeren in Europa. “Denk je aan mode, dan denk je aan Europa”, zegt Yeu. In 2004 vertrekt hij naar Amsterdam waar hij vier jaar later afstudeert aan de Gerrit Rietveld Academie, vervolgens loopt hij stage bij zijn helden Viktor & Rolf. Amper een jaar later, in 2009, wint hij met een pastelkleurige mannencollectie de Frans Molenaar Prijs.

ROZE T-SHIRT IS NIET NICHTERIG

Hoewel Ado Les Scents amper twee jaar bestaat, groeit het merk gestaag in een financieel niet makkelijke tijd. “Als starter is het juist een geweldig moment om te beginnen, ik heb niets te verliezen”, zegt Yeu. Positief vindt hij ook dat mannen tegenwoordig zo modebewust zijn. “Sinds een jaar of drie durven ze bijvoorbeeld een laag shirt met uitgesneden hals te dragen, of een roze T-shirt. Voorheen beschouwden ze dat als nichterig.”

Het voordeel van het ontwerpen van mannenkleding is dat Yeu zijn eigen ontwerpen kan dragen. “Oh nee, dat doe ik niet om mijn merk te promoten hoor”, verontschuldigt hij zich met Aziatische bescheidenheid. Hij legt uit dat hij door het dragen van zijn eigen kleding eventuele ‘fouten’ kan ontdekken, hij test of een stof niet te kwetsbaar is, of een jaszak niet te hoog zit. “Daar kom je alleen achter als je je eigen ontwerpen draagt.” Overigens zal Yeu het wel laten om zichzelf van top tot teen in Ado Les Scents te steken: “Ik voel me dan net een mannequin!”

Merken waar Ado Les Scents goed mee combineert, en die hij zelf ook graag draagt, zijn goed ontworpen basics zoals de shirts van Filippa K en Acne en de jeans van Denham. Wat kwaliteit betreft doet Ado Les Scents niet onder voor deze topmerken.

Een deel van de collectie wordt gemaakt in Hyun Yeu’s vaderland Zuid-Korea waar hij twee keer per jaar naar toe reist en dan meteen zijn vrienden en familie bezoekt. Dat zijn vader en moeder trots op hem zijn, merkte hij pas onlangs. “Mijn ouders weten natuurlijk dat ik in de mode werk, en dat ik in Florence en Parijs op belangrijke modevakbeurzen mijn collecties presenteer, maar financieel ben ik geen succes”, lacht Yeu. “In Korea meten ze succes af aan geld. Maar toen ze op internet foto’s van mij zagen met de Bijenkorfprijs, viel het kwartje. Hoewel ik niet de hoofdprijs heb gewonnen, ben ik voor hen wel de winnaar.”

In de toekomst hoopt Yeu, die graag in Nederland woont en hier ook wil blijven, dat zijn naam ooit deel uit gaat maken van het Nederlandse rijtje ontwerpers met Viktor & Rolf, Iris van Herpen en G-Star. Mooi dat de Bijenkorf daar dan een steentje aan heeft bijgedragen. www.adolesscents.com

Foto’s: Wikkie Hermkens. Styling: Sonny Groo. www.bijenkorf.nl

De Mercedes Benz Dutch Fashion Award is een initiatief van Angelique Westerhof, oprichter van de Dutch Fashion Foundation. “Bij deze prijs staan de wensen van de winnende ontwerper centraal, de Bijenkorf als sponsor van de Dutch Fashion Incubator Award denkt er net zo over”, zegt Westerhof. “Deze prijs is beslist geen ereprijsje, maar echt iets waar de ontwerper van leert. Zo krijgt Hyun te maken met inkopers, winkelmanagers en public relations, hij krijgt feedback over de opbouw van zijn collectie en positionering in de markt. Met al die waanzinnig belangrijke kennis kan hij een stap voorwaarts maken.” Westerhof is erg blij met de Bijenkorf als sponsor. “De Bijenkorf is een trouwe en stevige partij, als zij zeggen we gaan voor mode dan doen ze dat. Daarmee maken ze een verschil.”

Eerder gepubliceerd in het Inspiration Bijenkorf magazine

 

Gerelateerde Artikelen:


, , ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.