Top menu

Gsus daalt neer op het Koningsplein met scannequins & kolibri’s

De nieuwste Gsus Industries winkel zit op wat wel eens de drukste winkelplek van Nederland zou kunnen zijn: het Koningsplein tussen Kalverstraat en Leidsestraat in Amsterdam.

Hutjemutje bij Gsus

Ach ja, zelf zou Gsus-oprichter Jan Schrijver net zo lief in een shabby schuurtje op een desolaat industrieterrein lekker underground een tokootje drijven, maar ja, Gsus is inmiddels volwassener dan Jan en bovendien zijn dergelijke wilde plannen tegenwoordig niet realistisch, er moet verdiend worden.

Ik ken Jan al zo’n tweehonderd jaar, voordat hij in 1993 Gsus startte, werkte hij onder andere als mode-illustrator en ontwerper van prints bij het Parijse trendbureau Promostyl. Ik liep daar stage, en keek vol verwondering hoe Jan de een na het andere geweldig ontwerp uit zijn potlood, viltstift of papier & schaar toverde.

Willy Wonka is ook lekker

de scannequin

Jan ontwerpt inmiddels al weer twee decennia jaar alle Gsus prints (voor zomer 2012 een geweldige kolibri-print) en meer. Uniek toch, die combi van creativiteit en een modebedrijf leiden, al doet hij dat niet meer alleen. In de nieuwe winkel ontmoet ik Sander, afgestudeerd aan de kunstacademie in Breda, en verantwoordelijk voor graphics van bijvoorbeeld het Gsus look book voor S/S 2012 (met foto’s van Jolijn Snijders en Jan, ja Jan kan alles ook harmonica spelen).  Er is net een nieuwe Gsus denimontwerper die denim met een hars finish behandelde en jeans in Aloë Vera extract dipte omdat de stof dan lekker aanvoelt.

Kopermijn

Lekker strak is het twaalfde Gsus-zaakje geworden. Gimmick is een lange glanzende koperen buis die als wild geworden kledingrek via de winkelpui brutaal de etalage binnen slingert, in de winkel glazen vitrines doorboort en als bindende factor mooi van pas komt als kledingrek. Laat koperdieven geen lucht krijgen van deze meterslange kopermijn.

Nog zo’n leuk gebbetje is de scannequin, dat is een pop met in plaats van een hoofd, een vel papier met daarop een kopie van een echt mensenhoofd. Dat hoofd kan van iedereen zijn, de bedoeling is dat de hoofden regelmatig worden ververst en uiteindelijk heeft het idee te maken met QR-code die verwijst naar de webwinkel.

En wat fijn, Independent Fashion Daily mocht op kosten van Jan lekker independent een outfit bij elkaar shoppen, met kolibri’s natuurlijk. www.g-sus.com

Gerelateerde Artikelen:


Een reactie op Gsus daalt neer op het Koningsplein met scannequins & kolibri’s

  1. Merel | Modeplaza 19 april 2012 om 12:21 #

    Gsus is zo cool!