Top menu

La fille d’O: “ Negen jaar stout zijn en niet eens in de hoek hoeven”

De Belgische Murielle Scherre is de ontwerpster achter het ondeugende lingerie label La fille d’O. Scherre, die in 2001 afstudeerde aan de Gentse modeacademie  en sinds negen jaar La fille d’O bestiert, omschrijft haar gedurfde stijl als instinctief. Het Belgische label valt met geen ander merk te vergelijken. Scherre’s opwindende ontwerpen met namen als novice (nonnetje) zijn het kersje op de taart in de lingeriewereld. La fille d’O staat niet alleen erotisch, het zit ook perfect:  “Coupe is mijn stokpaardje”, zegt Scherre die er ook van houdt om aan de hand van kleine verhaaltjes haar clientèle te verleiden.

Het lijkt wel of er steeds meer ondeugende lingerielabels bijkomen?
“Ja, er zijn meer mensen die de stap wagen, ook gevestigde huizen creëren nu bijlijnen in de lingerie. En dat is zeer goed! Maar ik vind het soms spijtig om te zien dat ze nogal kortzichtig tewerk gaan, vooral op look en weinig op pasvorm, maar goed, mensen hebben dat snel door.”

Voel je je verwant met labels als het Londense Agent Provocateur, het Franse Fifi Chachnil of de Nederlandse Marlies Dekkers?
“Hmm, ik maak ook lingerie. Ik denk dat we allemaal onze eigen filosofie hebben, wel alle drie met een stout kantje, en met persoonlijkheid. Ik zie geen concurrentie eerder een gezamenlijke missie met andere volgelingen.”

Heb je een verklaring voor deze ontwikkeling?
“Lingerie is een luxeproduct, mensen denken twee keer na wanneer ze geld uitgeven. En ze kopen liever iets dat goed is voor je zelfvertrouwen, en waar je fun aan beleeft. Lingerie is een cadeautje voor jezelf, en zeer discreet.”

Is La fille d’O een verwijzing naar de cultroman L’Histoire d’O?
“Ik houd van de zelf opgelegde regeltjes. De vrouwelijke hoofdpersoon O in het boek gaat echter voor een fulltime job als lustobject. Ze laat alle eigenheid varen. La fille d’O, de dochter van, duidt een nieuwe generatie aan. Vrouwen die nuchter in het leven staan maar zich even graag overgeven aan hun fantasieën.”

Wat is je uitgangspunt voor een collectie?

“Vaak ontstaan ontwerpen uit verhaaltjes, of uit een cliché. En dat bepaalt dan de materialen en kleuren. Zoals mijn laatste bikini-collectie Dry?Clean, met bikini’s met witte katoenen stof over een gestreept stofje.  Dat idee komt van het verschijnsel “bikini car wash” in combinatie met de Wet T-shirt Contest. Als de bikini nat wordt wordt de T-shirt doorschijnend en komen op cruciale plaatsen de streepjes te voorschijn.”

Bettie Page, pin-up sensatie en icoon voor velen, inspireert je ook

“Alle dagen! Even niet meegeteld dat ze een ‘gemaakt’ persoon is van de zakenman Irving Klaw en fotografe Bunny Yeager. Ze heeft een uitstraling van jewelste en ze weet hoe ze met dat fantastische lijf van haar moet werken. Ze is het perfecte voorbeeld van een lustobject met stijl, een object, want er is zo goed als niets bekend over haar persoon, en dat is ook niet belangrijk. Ze is een zeer mooi plaatje. “

Over voorbeelden gesproken is, zakelijk gezien, Marlies Dekkers er ook één?
“Hmm, nee niet echt. Integendeel eigenlijk. Het gaat haar goed af, maar voor mij geen 800 verkooppunten. Daar ben ik te gepassioneerd voor, ik wil mijn zin blijven doen. Een beetje winkeltje spelen en zelf veel doen. Ik zie mezelf niet orders uitdelen, dan ga ik dood.”

Vandaar dat je in een interview zei : “Ik kan tien keer zo veel verkopen.” maar je kiest er niet voor.
“Ik wil de nieuwsgierigheid en lef van mensen belonen door kleine producties te draaien. Ik werk momenteel super met een atelier in België. En dat moet zo blijven om het exclusieve karakter van de collectie te behouden. Ik wil geen elitair product maken, daarvoor is de prijs te goed.”

Je verkoopt veel via je site. Is lingerie niet iets wat je moet voelen en passen?
“Ik heb een site die exact de sfeer van de collecties weergeeft. Het werkt een beetje als een filter, sommige mensen zijn gechoqueerd, zien de humor er niet van in. Mijn site is ook teasing, en een verrassende zoektocht. Je ziet niet direct de buttons staan. Zo kun je telkens nieuwe dingen ontdekken, net als bij een lichaam.”

En wat voor reacties krijg je daarop?
Massa’s! Het is alsof mijn klanten bij me inwonen! Vrouwen mailen foto’s in hun nieuwe pakjes. Of verhaaltjes over wat ze meemaakten. Dit is waarom ik het doe! Eén keer kreeg ik een negatieve mail, of ik wel eens uit mijn fantasiewereld wil stappen.”

Je schreef ook een  boek, Lingerie & Lollipops.

Ja een dagboek met heel wat saucy, subtiele verhaaltjes.De uitgeverij stuitte op een paar artikelen van mij, en vond mijn verhaal uniek qua beleving: geen drugs en veel positieve vibes, iets waar vrouwen iets aan hebben deze dagen.”

“La Fille d’O” is in Amsterdam te koop bij Stout.  www.stoutinternational.com. In Rotterdam bij Louve. www.louvelingerie.com

 www.lafilledo.com

Lingerie & Lollipops: Uitgeverij Manteau: Isbn: 90223.19199 € 24,95

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.