Top menu

Nieuwe Aanwinsten: Klavers van Engelen in het Centraal Museum

Toen ik hoorde dat het label Klavers van Engelen stopte schreef ik ‘dat hun talenten zeker weer zouden opduiken, in welke vorm dan ook’. Goed nieuws dus dat het Centraal Museum in Utrecht onlangs stukken heeft aangekocht die nu te zien zijn op de kleine tentoonstelling Nieuw Aanwinsten: Klavers van Engelen. Conservator mode Ninke Bloemberg vertelt erover.

Gefeliciteerd met de aanwinsten, jullie hadden toch al werk van Niels Klavers?

Ja, we hebben al meerdere stukken, van Niels toen hij nog onder zijn eigen naam alleen, en conceptueel werkte. Die bekende leren jas uit 1998 met zes mouwen hebben we dus. De nieuwe aanwinsten zijn een selectie vanaf 2007 toen Klavers van Engelen de Dutch Fashion Award wonnen – en de installatie die stond op de Arnhem Mode Biënnale in 2009. In het museum is de installatie trouwens niet tentoongesteld in het donker, maar in een witte ruimte. Ook spannend.

Niels Klavers´ zesarmig jasje

Verder zijn er nog vijftien andere ontwerpen, verspreid over twee ruimtes. Voor de duidelijkheid, het is geen overzichtstentoonstelling maar een aanwinsttentoonstelling, ik zeg het maar even om niet al te grote verwachtingen te scheppen.

Heb jij Niels en Astrid benaderd of zij jou?

Omdat we al werk van Niels in de collectie hadden, ben ik ze altijd  blijven volgen. De belangstelling was wederzijds, een tussenpersoon heeft ons met elkaar in contact gebracht. Alles kon ik niet nemen, dus heb ik een selectie gemaakt tot en met hun laatste collectie uit 2011, die niet in productie is genomen. Hun papieren archief gaat naar het Gelderse Archief.

Klavers van Engelen hadden vast liever gewild dat je alles nam?

Voor hen is dat natuurlijk het prettigst, maar voor ons is het niet praktisch, de depotruimte is beperkt, en er zijn beheerkosten. We hebben nu een mooie collectie, en ik wil ook deze aanwinsten regelmatig tentoonstellen.

Dit najaar hebben we een nieuwe  presentatie met mode, samen met een selectie uit de hele museumcollectie – van oude en moderne kunst tot toegepast kunst. Klavers van Engelen stel ik ook op. Met het werk van Viktor & Rolf, Iris van Herpen en Alexander van Slobbe kunnen we een mooi beeld geven van de Nederlandse mode.

Nieuwe aanwinsten: Klavers van Engelen duurt tot 21 mei. www.centraalmuseum.nl

Gerelateerde Artikelen:


, ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.