Top menu

MAC transformeert Beth Ditto in Peggy Moffit

Laatst zat ze nog frontrow bij de couture show van Iris van Herpen in Parijs, nu is Beth Ditto het zoveelste leuke gezicht  (na o.a. Iris Apfel, Dapnhe Guinness) van MAC. De nieuwste collectie, die vanaf juni te koop is, leunt zwaar op de sixties, met een vette knipoog naar Peggy Moffit.

Beth Ditto voor MAC

Peggy Moffit (1939) is geweldig, jammer dat een hele generatie fashionista’s nog nooit van dit donkerharige sixties icoon heeft gehoord. Typerend aan Moffit was haar ovaalvormige witgemaakte gezicht (geïnspireerd op Japanse Kabuki-theater, David Bowie schminkte zich in de seventies ook zo) en haar grote zwart-omlijnde poppenogen met vette eyeliner en flipperdeflap wimpers. Moffit was met Mary Quant, een van de eerste draagsters van het in die jaren opzienbarende vijfpuntige kapsel van Vidal Sassoon.

Peggy Moffit in Rudi Gernreich

Peggy Moffit was ruim dertig jaar, misschien nog wel langer, muze en huismodel van Rudi Gernrich, de Oostenrijkse ontwerper die in 1985 overleed, en sindsdien ook al compleet in vergetelheid is geraakt.

Gelukkig is daar nog het grote Rudi Gernreich overzichtsboek (Taschen, antiquarisch, 1991). Moffit poseert op elke pagina in de meest knotsgekke, voor die tijd avant-gardistische mode, vaak beïnvloed door de pop-artstijl.

Werkelijk alles wat Moffit draagt in dit vrolijke boek zou nu mode kunnen zijn, maar heeft Gernreich veertig jaar geleden dus al eens gedaan: hij was in 1964 de uitvinder van de mono-kini en hij lanceerde de string, de doorkijkblouse al voordat YSL ermee aan kwam kakken. Ook was hij de eerste met allerlei hysterische dessins, veel stippen, ruiten, blokken en strepen. En kleur!

MAC bestudeerde vooral Moffits make-up goed, en komt voor de zomer met onder andere Zoom lash mascara (€17,00) , een bijzondere Shade & Smoke Shadow/Liner crayon duo (potlood met aan elk uiteinde een kleur om smokey-eyes te maken) en mooie lakjes van lavendel, perzik en licht geel.

De MAC Beth Ditto Collectie is vanaf 2 juni te koop bij alle Mac verkooppunten.

Gerelateerde Artikelen:


, , ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.