Top menu

Modewinkels in Berlijn (deel 1)

(Foto: Karl Lagerfeld met beer, het symbool van Berlijn)

“Ik ga een weekendje naar Berlijn.” Een zin die de afgelopen jaren regelmatig te horen was en dan het liefst luid werd uitgesproken in een drukke omgeving zodat iedereen het kon horen.

Een bezoek aan Berlijn wordt nog altijd gezien als cultureel verantwoord. De grote belangstelling van Nederlanders voor de Duitse hoofdstad groeit nog steeds. De aantrekkingskracht is niet gek want de op één na grootste stad in de Europese Unie herbergt zoveel moois dat één weekend niet voldoende is. Als modefanaat ben je niets zonder een plattegrond  of app. Deze twee winkels mag je niet missen, nog twee andere volgen binnenkort

VooStore

Deze conceptstore zit in een oude slotenmakerij middenin het vreselijk hippe Kreuzberg. Deze wijk is hét up-and-coming district voor mode, kunst en design en ligt ten zuiden van de wijk Mitte. Het heeft veel Turkse groente,- en fruitwinkels en knusse slecht onderhouden straten met terrasjes die bevolkt worden door links georiënteerde Berlijners in Scandinavische kledij. VooStore is een prijswinnende conceptstore waar labels als HenrikVibskov, Nike en Acne verkocht worden, maar waar ook tijdschriften O32C, Husk en Butt over de toonbank gaan.

De winkel is een combinatie van club, winkel, restaurant/bar waar regelmatig lezingen worden gehouden over mode en kunst. VooStore is spannend en bruist, zelfs op een koude donderdagochtend toen ik langswipte. www.vooberlin.com. Oranienstrasse 24, Berlijn.

Andreas Murkudis

Heel anders is de Andreas Murkudis ( kunstcurator) conceptstore. De strakke architectonische winkel zit in een oud kantoorgebouw van de krant Tagespiegel  is zeer de moeite waard, en werkt als een magneet voor de liefhebbers van mode en design. Er worden naast high-end modelabels als Balenciaga, Jil Sander, Maison Martin Margiela en Dries van Noten ook onbekende kunstenaars en modeontwerpers als Saskia Diez en Flos verkocht.

Bij de entree van de hoge ruimte staat een metershoge kapstok vol Célinetassen. Al die designspullen vormen een groot contrast met de buurt Tiergarten, waar junks en prostituees de straten onveilig maken. Vergeet de ingezonken verdieping met uitnodigend meubilair en bewegende lampen niet. En voor de tassenfreak is er een wandstellage, inclusief bibliotheektrap, met tassen en koffers van alle hebberig makende labels zoals Valextra en Balenciaga. www.andreasmurkudis.com Potsdamerstrasse 81 Berlijn.

Door Martino Bidotti

Gerelateerde Artikelen:


,

Reageren is niet (meer) mogelijk.