Top menu

Doorkijkje in de mode met machinaal gelaserde stoffen als het nieuwe kant

We hopen op een zwoele zomer. Talloze modelabels kozen deze zomer niet alleen voor transparante gaasachtige stoffen (Lanvin, Dior), maar showden ook heel veel luchtig kant (Valentino, Dolce & Gabbana) en tops en jurken met geperforeerde patronen (Alexander Wang). Machinaal gelaserde materialen – van leer, stof, kunststof –  zijn het nieuwe kant. Het oogt minder romantisch, is sneller reproduceerbaar en goedkoper dan bijvoorbeeld hand geklost kant, waar afhankelijk van de ingewikkeldheid van het patroon de werktijd kan oplopen tot vele, vele uren en de prijs tot honderden euro’s. Karl Lagerfeld hield het voor Fendi liever simpel en grafisch met leren tops en bijpassende tassen waarin hij gaatjespatronen liet laseren.

Prada koos voor klassiek, en  toonde een collectie met onder andere wijd klokkende rokken van ‘broderie anglaise’, een oude techniek waarbij gaatjes zijn afgezet met borduurrandjes, heel zoet.

Speelse zoetsappigheid was ook te zien bij Louis Vuitton, waar modellen uit een heuse kermisdraaimolen stapten. In de collectie, met een knipoog naar de jaren zestig waren rechtvallende jurkjes en afstaande rokken bezaaid met  opengewerkte bloempatronen. Het Franse luxehuis, dat dit momenteel in Parijs uitpakt in het modemuseum van het Louvre met de enorme expositie ‘Louis Vuitton-Marc Jacobs’, voert het modethema transparantie consequent door met bijpassende doorkijktassen, en zelfs paraplu’s.

 

Gerelateerde Artikelen:


, ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.