Top menu

Winnaar Francisco van Benthum Modestipendium 2012: “Ik ga terug naar het expiriment”

“Blijf altijd geloven in waar je voor hebt gekozen,” dat was het praktische advies dat Ilja Visser vanmorgen gaf aan haar opvolger.

Als er iemand is die weet van doorzetten, dan is het Francisco van Benthum. Een beetje modeliefhebber weet dat hij al sinds midden jaren negentig bezig is en in 2003 startte met zijn mannenmodelabel Wolf, inmiddels omgedoopt tot Francisco van Benthum; een elegant label met slank gesneden silhouetten, enigszins klassiek maar met een twist.

Francisco van Benthum (40) is na Ilja Visser ((hoogzwanger, nog 7 weken) de tweede ontwerper die het Cultuurfonds Modestipendium 2012 ontvangt – een bedrag van € 50.000. De geweldige gift is afkomstig van een anonieme mecenas – mode- en kunstweldoener Han Nefkens wellicht?

Francisco is blij met zijn nieuwe poedel

Behalve het geldbedrag ontving Van Benthum een ketting met een forse poedel (ontworpen door Ted Noten), die hij later weer moet doorgeven. Voorlopig staat het ludieke onderscheidingsteken in Van Benthums huiskamer, bij de andere trofeeën? “Nou, zo veel zijn dat niet”, lacht een blije Van Benthum.

Na een kort openingsvoorwoord van Adriana Esmeijer, directeur Prins Bernhard Cultuurfonds,  “mode valt onder beeldende kunst, denk maar aan de Mondriaanjurken van Yves Saint Laurent”,  (overigens, die zijn nu te koop bij de Hema, echt!!!), leerde het selecte groepje pers van de volgende spreker, manager Jan Peter Mout van de Dutch Fashion Foundation, dat de naamgever van het Cultuurfonds, Prins Bernhard, vroeger een groot modeliefhebber was (waarom gaf hij Juliana dan geen modetips?). Een mode-icoon was het ook, wist Mout.

Anjers, wereldberoemd dankzij prins Bernhard

“Fantastisch”, dit stipendium is een absolute erkenning en stimulans,’ vertelde Van Benthum in een dankfilmpje.  “Het komt op een goed moment, ik ga een volgende fase in, de basis van mijn piepkleine organisatie ga ik nu versterken, en ik verdiep me verder in het ontwerpproces.”

Ontwerpen, vraag ik hem na afloop van de ceremonie, komt hij daar dan niet voldoende aan toe? “Dingen gaan allemaal zo snel, de laatste tijd schaafde ik vooral aan de commerciële kant van mijn bedrijf.  Ik voel nu dat ik terug moet naar het experiment, het is nu ook tijd voor een duidelijke uitspraak.” Met experiment doelt Van Benthum niet op bijvoorbeeld materialenonderzoek, maar op de al langer gaande ontwikkeling van de vrouwelijkheid binnen de mannenmode. “Dat heeft me altijd al gefascineerd, dat is waar ik voor sta, die spanning wil ik terug zoeken.”

Van Benthum wil zich ook verder internationaal positioneren. “Nee, dat betekent niet dat ik in juli al show in Parijs tijdens de mannenshows, overigens heb ik in Parijs een salesagent, en dat gaat goed.”

Gerelateerde Artikelen:


,

Reageren is niet (meer) mogelijk.