Top menu

MaryMe-JimmyPaul over hun nieuwe collectie Europe

De Franse Marie Burlot en Nederlandse Jimmy Paul van Rinsum, het duo achter Maryme-JimmyPaul, hebben maling aan conventies. Ze creëren cynische mode en stemmen zich tevreden wanneer hun werk een ongemakkelijk gevoel oplevert. Ze richtten zich, na hun afstuderen in 2008 aan de Gerrit Rietveld Academie, op verschillende interpretaties van het begrip mode.

Hun nieuwe collectie ’Europe’, met foto’s waarin het populaire model Valentijn de Hingh de toevoegende waarde van een goede mannequin toont, is een aanvulling op een reeks eigenaardige projecten van Maryme-JimmyPaul. Zo hebben ze, op verzoek van kunstenares Alica Framis, een mini collectie poppenkleertjes ontwikkelt voor een vrouwelijke astronaut. Lanceerden ze de enige editie van het magazine Moon V_gue. En brachten ze tien DVD’s uit waarop videobeeld staat van hun modeshow ‘JonBenét Ramsey’. Kosten, 250 euro per DVD. Het statement: zo koop je de hele collectie in één keer.

Jullie hebben heel wat verschillende projecten gedaan rondom het thema mode. Jullie lijken jezelf alleen niet zo erg serieus te nemen. Op social media staat dat jullie FART maken. (Fashion en Art)

Klopt. Dat lijkt zo, maar schijn bedriegt. We doen dat dus expres, dat is onze manier. Het is gewoon anders. Mensen met verstand prikken daar direct doorheen. Ze kunnen zien dat er verfijning in onze stukken zit. We zijn juist bloedserieus over wat we doen.

 

Marie, in de collectie ‘JonBenét Ramsey’, het succesvolle Amerikaanse schoonheidskoninginnetje, portretteren jullie haar als een soort eng geestesziek zusje van moordpop Chucky. Ze lijkt elk moment wel door te kunnen draaien.

Hahaha…. Dat deden we expres. We zetten daarmee ons gevoel om in mode. Het is een neppe wereld waarvan alles op de oppervlakte blijft en je dus niet weet wat er echt aan de hand is. We werken graag in op iets onaangenaams. We proberen iets moois te laten zien dat voortkomt uit een emotie. We willen een sfeer neerzetten. De duistere kant bij voorkeur, zonder in clichés te vallen. Voor deze collectie namen we de sfeer van striptekenaar Charles Adams, maker van de Adams Family. Dus wat je voelt, klopt.

En deze collectie, Europe. Gaat dat ook over een emotie?

Het is meer een reflectie op onze tienerjaren. Het gaat over een tiener die rebelleert zonder enig doel, zoals bijna alle tieners doen. Zoals wij dat ook deden. Dus overal tegenaan schoppen zonder enige aanleiding. Ouders het bloed onder de nagels vandaan halen enzo. Model Valentijn de Hingh beeld heel goed de emoties uit die wij vroeger als tiener hadden. Het ondankbare, het geïrriteerde, het ontevreden zijn met alles. Maar ook een hysterische schaterlach en natuurlijk het arrogante maar onzekere van een tiener.

 

 

Hoe vertaalt de emotie zich dat in het werk dan?

We wilden een teenage horror movie esthetiek hebben. Met monsterlijke theatrale vormen. We hebben drie jurken waarin we veel geometrische patronen en vloekende kleuren gebruiken. Contrast bleek ook een goed hulpmiddel. In knalkleuren, soms bijna vloekend. We houden ook erg van de popcultuur trouwens. De last, die een tiener soms lijkt te dragen hebben we gestopt in de schoenen en tassen van cement. Uit de jurken steken allerlei delen en er zitten vreemde vlakken op. Het verbaast en roept vragen op. Daar kan je de onzekerheid van die jonge jaren in zien.

Waarom hebben jullie de collectie Europe genoemd?

Het huidige Europa, politiek en economisch gezien, gedraagt zich als een kind in zijn tienerjaren. Als een emotionele bom van vechtende hormonen. Europa bevindt zich momenteel in een fase en moet nu omgaan met een paar vervelende consequenties die samengaan met deze (levens)fase. Europa moet ontwikkelen, volwassen te worden. Het hoort nu te kijken naar waar het heen wilt en wat het wil worden later. Er moet een plan gemaakt worden waarvoor moeilijke besluiten nodig zijn. Belangrijke keuzes die van levensbelang zijn. Dat gebeurt ook in je tienerjaren. Het is een tiener die iets moet, maar het eigenlijk niet wilt. Het verlangt naar de jaren waarop het allemaal makkelijker was. Europa zeurt en schopt.

Spijker op zijn kop! Wat verhelderend eigenlijk. Dank je wel!

Graag gedaan.

www.maryme-jimmypaul.com

Door Martino Bidotti

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.