Top menu

Louis Vuitton gaat als een trein

“I am sóóó tired! zuchtte Marc Jacobs backstage. Je zag het niet aan hem, de New Yorker (bijna negenenveertig) zag er patent uit, afgetraind, in een zwarte jurk van Comme des Garçons en Louis de Veertiende schoenen (uit zijn Marc Jacobs wintercollectie) met blokhakken en vierkante glinsterende diamanten gespen die matchten met zijn diamanten oorbellen. Om te laten zien dat hij echt wel iets droeg onder dat kokette jurkje, wapperde hij het snel even omhoog. Grapjas. Vervolgens verdween hij in een treincoupé waar hij de pers te woord stond.

De New Yorker kan terug kijken op geslaagde show. Niet alleen vanwege een heuse meer dan levensgrote stoomtrein vol Mary Poppins-achtige modellen die de showtent binnen tufte (ja écht) maar ook door het showen van een elegante collectie waarin de hoofdrol was weggelegd voor prachtig bewerkte materialen. Een ode aan vakmanschap. Oogverblindende broche-knopen als knotsen zo groot, schitterden aan de uiteinden van broekspijpen en op klepzakken. Marc houdt wel van een glimmertje.

 

Volumineuze gedeukte pothoeden met hier en daar een speelse veer, verborgen deels gezichten met donkeromrande ogen van de modellen die één voor één een treincoupé uitstapten op torenhoge Mary Jane’s met dubbele riempjes en stompe neuzen.

 

Slim, door een kruier achter elk model aan te laat lopen, die soms wel drie tassen meezeulde (doe mij zo kruier, mét tassen), kwamen er op een Louis Vuitton show nooit eerder zoveel (100?) tassen, koffers inclusief leren hoedendozen voorbij. Ze varieerden van schattige kleine handtasjes, tot kloeke modellen, sommige met ronde gespen, of bekleed met langharig bont, andere bezaaid met glitter.

 

De focus bij Vuitton lag op de A-lijn. Het silhouet was, net als bij Chanel gisteren, gelaagd. Onder de lange A-lijn jassen met weggesneden voorpanden en ruimvallende kragen, zat dan bijvoorbeeld een kuitlange rok, of jurk in dezelfde wijduitstaande A-lijn met daaronder smalle sigarettenbroekspijpen.

 

De overheersende A-lijn kwam zelfs terug in de schaars gepresenteerde avondkleding, al had de bovenkant van een jurk dan ‘afgezakte’, blote schouders.

De stoffen waren drie dimensionale hoogstandjes: rijk geschakeerde reliëf tweeds, leren applicaties met stenen gestikt op brokaat – gedetailleerd, en haast onzichtbaar vanuit de zaal, maar goed te zien backstage.

Dat de volgende winter de terugkeer van het broekpak (níet stijf, uni en saai à la Angela Merckel of Hillary Clinton) markeert, is duidelijk nu na Prada ook Vuitton er mee komt. Het oubollige tailleurtje – jasje/rokje in zelfde stof – telt ook weer mee, nu uitgevoerd in luxe brocades en tweeds. Het wordt een deftige en dure winter.

Gerelateerde Artikelen:


, ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.