Top menu

Green Fashion Competition: Prijswinnend ontwerp van Studio Jux komt uit een fabriekje in Nepal

Foto: Geert Snoeijer.

Tijdens de zestiende editie van Amsterdam Fashion Week zijn ze er weer volop: mooie jurken. Maar er kan er maar één de mooiste zijn. Het Parool koos op dag drie voor een jurk van Studio Jux. De jurk is tot en met maandag te zien in de etalage van De Bonneterie.

Is groene mode geitenwollensokkerig? Kijk en oordeel zelf. Deze vrolijke, elegante jurk met ruim ‘vallende’ kol en knoopsluiting aan de voorkant is van biologische zijde en een ontwerp van Studio Jux. Jux (spreek uit joeks) is Duits en betekent plezier. En plezier hadden ze gisterenavond; Jitske Lundgrun (31) en Carlien Helmink (28), de twee meiden achter het Nederlandse modelabel. Hun lange zijden jurk is niet alleen uitverkoren tot jurk van de dag, maar het duo won ook de eerste prijs (€ 25.000) van de Green Fashion Competition, een modeprijs voor ondernemers in duurzame mode die werd uitgereikt in bijzijn van prinses Máxima – gekleed in een chocoladebruin nauwsluitend jurkje van Jan Taminiau. (O, wat is ze mooi riep iedereen)

Het verantwoord producerende Studio Jux is lekker bezig. Vorig jaar wonnen ze de Parijse Ethical Award en daarom mochten ze 8000 stuks produceren van een 8-delige collectie die nu online wordt verkocht bij La Redoute.  Onlangs stonden ze op vakbeurzen in Berlijn, Parijs en op de Amsterdamse Modefabriek. In totaal is hun kleding nu in twaalf landen te koop.
Studio Jux bestaat sinds 2008 en is een fair trade label met een eigen fabriek in Katmandu, Nepal, opgezet om de werkgelegenheid daar te stimuleren. “Daar werkten eerst vijf mensen”, zegt ontwerpster Lundgrun, die zelf in Nepal woont. “Tegenwoordig zijn dat er dertig.” Terwijl Lundgrun de collectie ontwerpt en op de productie let, ontfermt Carlien Helmink zich in Amsterdam op “alles wat niet met ontwerpen te maken heeft”, zoals marketing en sales. In Nederland heeft Studio Jux nu acht verkooppunten. Een deel van de prijs van € 25.000, uitgereikt door Maxime Verhagen, minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, willen ze gebruiken om in het buitenland meer verkooppunten te vinden.
En de jurk van de dag? Ja die gaat in productie. Dit najaar is het enkellange model te koop en zal om en nabij de vierhonderd euro kosten. Gaan ze de jurk ook zelf dragen? Helmink schudt nee. Het model is te lang voor haar. Lundgrun trekt ’em zeker aan, waarschijnlijk snoert ze er dan een riem omheen. “We vinden het leuk als mensen er zelf iets van maken, trouwens alles uit onze collectie is hartstikke draagbaar,” benadrukt Lundgrun. Ze ontwierp zelf het grafische motief dat is geïnspireerd op experimentele prints uit de jaren twintig. Het vrolijke rood, blauw en  geel voegde ze zelf toe. Overigens is de biologische zijde waarvan de jurk is gemaakt bedrukt in Nederland, de digitale printer heeft Nepal nog niet bereikt.

Door Georgette Koning, vandaag in Het Parool

Gerelateerde Artikelen:


, , , ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.