Top menu

6 nieuwe s/s 2012 modecampagnes van opvallend tot “better safe than sorry”

Hoewel de cadeaus nog onder de kerstboom liggen en de winterjassen nog even dichtgeritst kunnen blijven, staan de nieuwe zomercampagnes van de grote modehuizen klaar om ons tot nieuwe aankopen te verleiden. De vraag is of dat gaat lukken? Eerder werd de mierzoete Louis Vuitton campagne besproken, nu een overzicht van 6 andere campagnes.

Givenchy Givenchy vertrok met het supermodel Gisele Bündchen, 2 mannelijke modellen en een rottweiler (inmiddels ook een van de ‘gezichten’ van het Franse merk) naar het strand van Barcelona. In de eerste foto die inmiddels is vrijgegeven zien we de drie volledig in het zwart gekleed (de hond was al zwart), leunend tegen een zwarte pick-up met een paar surfplanken. Het aardige aan deze foto is dat het niet een standaard strand shot is met een stralende zon zoals we die kennen uit voldoende editorials. De grauwe, onheilspellende achtergrondlucht is weer eens iets anders en past beter bij Givenchy. Alleen surfplanken? Echt? Niet zo overtuigend en een beetje geforceerd. Ze zijn wel zwart, dat dan weer wel.

Versace Hoe anders is de campagne van Versace. Overeenkomsten met de Givenchy campagne zijn er zeker:  hetzelfde model (Bündchen) en dezelfde fotografen (Mert & Marcus). Gelukkig levert het een heel ander beeld op want het is natuurlijk niet de bedoeling dat Givenchy op Versace gaat lijken, of andersom. Gisele doet hier vooral waar ze goed in is, sexy poseren, en dat past bij Versace. De campagne werd geschoten in Palm Springs, lekker aan en in een zwembad. In de nabewerking zijn de beelden flink gesatureerd, maar waarom ook niet? Zomers is het.

Yves Saint Laurent Barcelona en Palm Springs klinken als leuke locaties maar er worden nog genoeg campagnes in de studio gefotografeerd. Dit is goedkoper, sneller en makkelijker en de resultaten kunnen even spectaculair zijn. Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin reisden voorheen de halve wereld over om hun campagnes voor Yves Saint Laurent te schieten. Maar aan alles komt een einde; het Franse modehuis koos er dit seizoen voor om van fotograaf te wisselen. David Sims fotografeerde de nieuwste campagne met het Italiaanse model Mariacarla Boscono. Wenkbrauwen en haar een beetje Edith Piaf? Dat zou kunnen. Styling? Niet erg aantrekkelijk. Achtergrond? Saai. Was deze fotografenwissel een goed idee? Never change a winning team.

Balenciaga In de studio van Steven Meisel was het behoorlijk druk, met onder andere deze Balenciaga campagne, en de Prada en Louis Vuitton campagnes. Met zoveel werk is het soms moeilijk om even spannend en creatief te blijven. Dat zelfs de beste fotografen hier last van hebben blijkt uit deze Balenciaga campagne. Misschien ligt het aan de eerste foto die nu uit is maar erg veelbelovend lijkt het niet te zijn. Meisel fotografeerde vier piepjonge modellen waaronder de Nederlandse Laura Kampman (hier afgebeeld). Het blijft de vraag waarom uit de geweldige zomershow deze outfit is gekozen; niet bepaald de sterkste look maar misschien commercieel?

Prada De Prada meisjes gingen dit seizoen even bijtanken. De setting van een benzinestation met auto’s lag een beetje voor de hand na het zien van de show. Maar het optimisme straalt van deze campagne af. De Nederlandse Ymre Stiekema, enkele jaren geleden seizoenenlang het gezicht van Prada, is er ook weer bij, hier links afgebeeld. Het kan bijna niet anders dan dat deze campagne in de zee van advertenties gaat opvallen. En Steven Meisel kan het dus wel nog.

Burberry Burberry, als vanouds door Mario Testino gefotografeerd, koos voor een no-nonsense aanpak waarbij de kleding centraal staat. Met een campagne in de studio en een witte achtergrond is dat zeker gelukt. Erg spannend is het niet, maar misschien is de uitspraak ‘better safe than sorry’ hierop van toepassing. Wel innovatief is Burberry in de distributie van de campagne, elke maand verschijnt er een nieuwe foto met een ander model in de bladen. Slim, want zo zien we niet elke keer dezelfde foto, iets dat vooral tegen het einde van het seizoen (lees: maart/april) gaat vervelen.

Door Jan Clemens Hoek, creative producer.

Gerelateerde Artikelen:


, , ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.