Top menu

Aliona Doletskaya is de Russische Anna Wintour

Cijfer: 7

‘In conversation with Aliona Doletskaya: a Russian Interview’

Aliona Doletskaya, nog nooit van gehoord…

Dat kan. In de aandacht die tegenwoordig uitgaat naar diverse beroemde, als niet beruchte, Vogue hoofdredactrices horen we vooral de namen Wintour, Roitfeld en misschien ook weleens Sozanni of Alt. Doletskaya hoorde twaalf jaar lang in dat rijtje namen thuis als hoofdredactrice van de Russische Vogue maar afgezien van een sporadisch interview is er over haar weinig bekend. Wel werd haar naam als mogelijke opvolgster van Anna Wintour genoemd maar dat bleek niet meer dan een wild gerucht te zijn.

Twaalf jaar hoofdredactrice, maar nu dus niet meer?

In 2010 is ze zelf opgestapt om aan nieuwe projecten te werken. Overigens heeft ze in die twaalf jaar de Russische Vogue weten op te bouwen als een tijdschrift met een unieke identiteit en niet slechts een kopie van de Amerikaanse of Britse versie van datzelfde blad.

En die nieuwe projecten, wat moeten we daar onder verstaan?

Al vrij snel werd bekend dat Doletskaya hoofdredactrice zou worden van twee nieuwe versies van het Amerikaanse blad Interview, een Duitse en Russische versie. Dat is bijzonder want het in 1969 door Andy Warhol opgerichte blad is tot nu toe nog nooit in een buitenlandse versie verschenen.

Aha, vandaar dus de titel van dit filmpje ‘A Russian Interview’

Precies. Het is ook meteen een leuke kennismaking met de sympathieke Aliona voor wie haar nog niet kende. Natuurlijk is het onvermijdelijk dat er ook een en ander over het nieuwe blad wordt gezegd. Filmmaker Leigh Johnson heeft fraaie beelden van Moskou door het verhaal heen gemonteerd om in de Russische sfeer te blijven.

En kunnen we het tijdschrift al kopen?

Voor wie snel een spoedcursus Russisch volgt, het eerste nummer van de Russische versie is inmiddels uit (met Leonardo diCaprio op de cover). Voor de Duitse versie moeten we nog even 2 maandjes wachten, eind januari 2012 wordt die verwacht. Overigens werd onlangs bekend dat Joerg Koch, tevens hoofdredacteur van het blad 032c, de Duitse versie mag invullen.

Gerelateerde Artikelen:


, , , , , , , , , , ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.