Top menu

Feest: 35 jaar Edouard Vermeulen (NATAN)

Het Brusselse couturehuis Natan vierde vorige week het 35-jarige jubileum. Ik mocht er bij zijn (als enige journalist uit Nederland).

En er was nóg een heugelijk moment. In het luxe couturehuis aan de Louizalaan  werd ook de S/S 2018 couture collectie gepresenteerd met veel pastels en wuivende pluimen. Alles heel licht, transparant, luchtig ‘met een beetje glitter’ volgens NATAN couturier Edouard Vermeulen.

Voor de feestelijke gelegenheid stond in de Koninklijke salon – waar normaal vaste klant koningin Maxima haar garderobe kiest – een lange gedekte tafel met zilveren bestek onder een sprookjesachtige bloemenregen van papieren bloemblaadjes.

Het middelpunt van de avond was Edouard Vermeulen zelf natuurlijk die onder andere vertelde dat hij zijn eerste collectie voor winter van 1983 maakte met hulp van slechts één naaister. Zijn eerste klanten waren twee gravinnen.

Ik ontmoette de couturier voor het eerst zo’n vijf jaar geleden. We konden het prima met elkaar vinden. Inmiddels zijn we een aantal interviews verder – ik mocht zijn idyllisch gelegen villa Rozenhout bezoeken (verkocht inmiddels), kreeg eens een persoonlijke rondleiding door de ateliers in het statige couturehuis en hoorde hoe de Vlaming begin jaren tachtig, na zijn afstuderen als binnenhuisarchitect, in het pand waar toen al het couturehuis NATAN was gevestigd, een kleine ruimte huurde en daar een galerie begon. Toen de eigenaresse van NATAN, Jacqueline Leonard, haar couturehuis wilde sluiten, mocht Vermeulen in het pand blijven, op voorwaarde dat hij haar zaak overnam.

Vermeulen is dan 26 jaar oud, kon geen steek naaien, maar accepteerde het aanbod. De eerste koninklijke klant was de toekomstige Belgische koningin Paola. Zijn grote doorbraak komt in 1999 met de statige trouwjurk voor prinses Mathilde van België. Koningin Máxima is al jaren een vaste en goede klant.

Verwacht tijdens een gesprek geen anekdotes over onze koningin. Wat Vermeulen met zijn discrete zwijgen ook wil aangeven is dat hij een modeontwerper voor iedereen wil zijn, niet alleen voor koningshuizen. Er zijn tegenwoordig 7 NATAN boutiques waaronder een in Amsterdam. In Brussel is de boutique net vernieuwd. “Ik word hier omringd door een jonge generatie, ze pushen me en stimuleren me om met de tijd mee te gaan. Zegt de inmiddels zestigjarige.

Wat nooit zal veranderen is Vermeulens adoratie voor stijliconen als Audrey Hepburn en Jackie Kennedy. Zijn eigen stijl is vrouwelijk en tijdloos. “Ik noem het couture van vandaag.” We zitten inmiddels op een sierlijk sofa, of zoals Vermeulen het noemt de meridien, en keuvelen over de Nederlandse mode.  Vermeulen herinnert zich Frank Govers. “Zijn ontwerpen vond ik geweldig.” Met Frans Molenaar heeft hij één keer ontmoet, spijtig dat hij niet zijn 75ste collectie heeft gehaald. Vermeulen hoopt zo lang mogelijk door te kunnen gaan met zijn passie. Enthousiast vertelt hij over zijn nieuwe couture collectie die opvallend minder streng en grafisch is dan voorheen. Er zijn veel geborduurde parels, lovertjes en hand geklost kant. Het meest opvallend zijn de wuivende veren – pluimen in het Belgisch. “Wat mooi is aan pluimen is het vrouwelijke en het is heel erg couture.” Een trend is het ook, kijk maar naar merken als Prada.

Verwacht van Vermeulen niet al te opvallende looks. “Klassiek blijft altijd.” Vermeulen weet het zeker, helemaal nu.“Je ziet zoveel verschillende stijlen tegenwoordig, duidelijkheid is belangrijk. Wat ik maak staat daarom los van de mode.” Dit is waarom onze koningin altijd terecht kan bij NATAN, en omdat ze zoals de Belgen zeggen ‘een boontje heeft’ voor de nuchtere, en bescheiden Edouard Vermeulen. Snap ik.

 

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.