Top menu

Op een voetstuk

Flatforms. Even dacht ik dat het een tikfout was, maar het klopt, flatforms bestaan wel degelijk. Flatforms zijn de nieuwe platforms en hoog als plateau-schoenen met als verschil dat de zool kaarsrecht hoort te zijn en hoog.

Héél hoog. Deze zomer zitten in alle designerschoenencollecties flatforms. Wat er nou interessant kan zijn aan een rechte hoge recht zool, hoor ik u denken. De fantasie is oneindig! Neem de torenhoge flatforms van Gucci (foto) waarvan het hele zool-oppervlak als een schilderij is beschilderd. Nog een voorbeeld: de hoge zolen van Miu Miu zijn gevlochten als espadrilles en het bovenwerk is van bont of glitter. Echt nooit eerder zoiets malligs gezien. Gekkigheidje bij Givenchy: een loafer met een tien centimeter hoge flatform. Levensgevaarlijk. Idem dito met gevaar voor eigen leven zijn de flatforms van Stella McCartney, Prada, Versace, Teva en Ferragamo.

In de zesde eeuw voor Christus in Griekenland stonden vrouwen al op torenhoge gebeeldhouwde voetstukken met als doel het idealiseren van hun vrouw zijn. Schone voetjes boven het straatdrek was mooi meegenomen.

De voorloper van de plateauschoen, in de 16e eeuw, was de Italiaanse chopine-muil met een absurd hoge cilinder van hout. Idee achter de hoge plateaus? Voor dames van aanzien was het de manier om optimaal te pronken met jurken, geweven van zilverdraad. De steltschoen – bijnaam: ‘wandelende vensterbankjes ‘ – gold ook als een statussymbool, bekleed met leer, zijde of fluweel en bezet met juwelen. Schoenen zijn nog altijd torenhoog, maar de ‘moderne’ decoraties anno nu zijn bijvoorbeeld metalen studs, plastics en raffia.

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.