Top menu

Een wereld vol veren in Leiden

Donderdag opent in het Leidse Museum Volkenkunde de expositie ‘Wereld vol Veren’ met bijzondere verenobjecten, haute couture, sieraden, verenoutfits, hoofddeksels, vogels en video’s en animaties met wonderlijke verhalen over de betekenis van verschillende soorten veren.

Tentoonstellingsmaker Floor Scholte vertelt over de expositie die ze maakte met een conservator, projectleider, restaurator en makers van audiovisuele producties.

 Wat is er op ‘Wereld vol Veren’ te zien aan mode?

“We tonen haute couture van Thierry Mugler, Jean Paul Gaultier en de Nederlandse grande dame Fong Leng. Ook ArtEZ doet mee met werk van eerste- en tweedejaars studenten. Op verzoek van ons hebben zij – in het kader van de discussie over duurzaamheid – nagedacht over alternatieven voor veren. Dat zijn bijvoorbeeld veren als geprint patroon. Verder presenteren we hedendaagse upcoming ontwerpers zoals de Chinese Yiqinyin en de Zuid-Afrikaanse ontwerpster Joanne Hedley. Daarnaast zijn er een aantal prachtige hedendaagse verentooien van de Belgische Florence Coenraets en hoeden van de Engelse topontwerper Stephen Jones te zien.”

 Welke veersoort(en) hebben volgens jou het meeste effect?

“Ik denk de kleurrijke veren uit het Amazone gebied en landen als Brazilië. Maar ook de geel-rode koningsmantel met helm uit Hawaï is heel bijzonder qua veren.”

Op de catwalk zien we vaak struisveren, zien we die ook veel op de expositie?

“Struisvogelveren zijn lang populair geweest. Vanaf de opkomst in het Westen in de negentiende eeuw tot en met begin twintigste eeuw. Ook nu werken couturiers inderdaad nog vaak met struisvogelveren. In de tentoonstelling staan ook twee opgezette struisvogels en zijn enkele prachtige verenwaaiers van struisvogelveren te zien.”

Inmiddels zijn veel veren verboden. Is dat een probleem voor de haute couture?

“Veel couturehuizen betrekken hun veren van boerderijen waar veren 2x per jaar worden geraapt. Modeontwerpers zijn zich wel bewust van deze discussie rond duurzaamheid en diervriendelijkheid. Daarnaast worden er vooral veel kippenveren gebruikt, ze zijn een bijproduct van de vleesindustrie. Met de huidige technieken kunnen gewone kippenveren veranderen in de meest prachtige kleurrijke veren.”

 Op de expositie komt ook de bovennatuurlijke kracht van veren aan bod? Geloof je daarin?

“Zelf geloof ik er niet in, maar zeg nooit nooit, mocht ik een keer wat ervaren. Ik vind de adelaarsveren een mooi voorbeeld, hoe je de kracht en de snelheid van deze vogel kunt overnemen door zijn veren te dragen.”

 Wat zijn de oudste veren op de tentoonstelling?

“Het oudste stuk komt uit Peru, en is een prachtige mantel uit de periode 1100 – 1450, en gevonden in een graf in het kustgebied van Peru. Dankzij het droge klimaat daar is de verenmantel goed bewaard gebleven. De verenversiering is van vogels uit het Amazonegebied, honderden kilometers verwijderd van de plek waar de mantel gebruikt is. Dit bewijst dat er (handels)contacten tussen het Amazonegebied en de kust waren. Gezien de enorme kosten die het verkrijgen van de veren met zich mee moet hebben gebracht, kan het niet anders dan dat de drager een belangrijk persoon was.”

 Van 14 oktober 2016 t/m 5 maart 2017 WERELD VOL VEREN in Museum Volkenkunde, Leiden.

 Volg mij op instagram @georgettekoning

Gerelateerde Artikelen:


, ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.