Top menu

Modebelofte Johannes Offerhaus over roterende rokken

Zet de datum vast in je agenda. Op 22 oktober opent de Dutch Design Week met onder andere de expositie Modebelofte 2016 een platform voor innovatief internationaal modetalent. Een van exposerende Modebeloftes is Johannes Offerhaus.

 Johannes, hoe voelt het om Modebelofte te zijn? 

“Ik ben ontzettend blij dat ik deel uitmaak van deze groep internationale talenten. Tijdens deze editie laten we onze visies zien op de toekomst.”

 Weet je waarom je bent geselecteerd?

“Niek Pulles, een van de curatoren zei dat mijn werk een essentieel onderdeel aanraakt van wat ze met deze editie van modebelofte willen vertellen, namelijk Mens en Materiaal in beweging. Hoe bewegen we ons voort in de toekomst en hoe beweegt mode met ons mee, letterlijk en figuurlijk. Passen we ons aan aan onze omgeving of past het materiaal zich aan? Mijn roterende rok roept deze vragen op.”

Het Modebelofte 2016 thema is dit jaar Adaptive Travelers met een focus op mobiliteit en een zucht naar avontuur. “Nu er letterlijk geen hoekje van de wereld meer te ontdekken valt en mobiliteit en migratie steeds vaker een noodzaak zijn in plaats van een luxe, wordt onze autonomie weer een belangrijk thema. Deze ‘up & go’ mindset maakt weer echte uitvinders van ontwerpers, zij ontwerpen hoe wij morgen leven,” zeggen Niek Pulles en Harm Rensink, de curatoren en designers van de Modebelofte expositie.

 Je bent zowat onsterfelijk geworden met je roterende rok. Hoe kwam je op het idee?

“Haha, dankje! Maar volgens mij zijn we daar nog lang niet. Het wordt pas echt leuk als ik het systeem kan door ontwikkelen tot een draagbaar systeem. Als we zo ver zijn hoop ik dat gala’s en red carpet-events veranderen in explosies van vliegende en roterende outfits!”

 Kun je iets vertellen over het concept van de collectie waarmee je dit jaar mee afstudeerde in Arnhem?

“Het concept van mijn collectie is gebouwd rond het idee dat de zwaartekracht kan worden opgeheven met een centrifugale kracht. Wanneer je een sculptuur of een kledingstuk ontwerpt werk je altijd tegen de zwaartekracht in. De zwaartekracht geeft ons regels en beperkingen tijdens het ontwerpen. Door iets hard rond te laten draaien ontstaat er een centrifugale kracht die de zwaarte kracht als het ware opheft. Aan de hand van deze gedachte heb ik mijn Centrifugal Systems ontworpen. Met deze systemen kan ik lichte stof- en touwconstructies rond het lichaam in de lucht laten zweven. Mijn systemen maken het mogelijk om te werken in een nieuw krachtveld met nieuwe regels en nieuwe beperkingen.”

Cool! Wat verwacht je van Modebelofte?

“Ik hoop veel verschillende mensen te kunnen spreken en het werk van de andere internationale studenten van dichtbij te bekijken. Ik hoop dat ik met veel mensen kan praten en mijn concept achter deze collectie uit kan leggen. Vaak is daar bij een show geen tijd voor.”

Modebelofte 2016. 22 – 30 oktober (tijdens Dutch Design Week). Openingstijden: maandag t/m donderdag 10:00 – 19:00 uur, vrijdag 10:00 – 21:00 uur, zaterdag 10:00 – 19:00 uur en zondag 11:00 – 18:00 uur. De expositie is tot 30 minuten voor sluitingstijd toegankelijk.  Entree: €2,- aan de deur. Piazza 1, 5611 AE Eindhoven.

Volg mij op instagram @georgettekoning

Gerelateerde Artikelen:


, ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.