Top menu

Futura op Fashion Week en Modefabriek

Het Nederlandse dames- en herenlabel Futura toont vanaf maandag een nieuwe collectie op de Modefabriek. Tijdens de Amsterdam Fashion Week showen ze hun cleane duurzame denim en T-shirts van biokatoen. Futura Official is in 2014 opgericht door Tom Renema en Anne Bosman. Sanne Schepers versterkte een half jaar later het team. Het merk wordt onder andere verkocht bij Puha in Utrecht, Outspoken in Den Bosch en de XBank in Amsterdam. Het merk zit in het middensegment met T-shirts voor € 39,95 tot een jas voor maximaal € 650.

Tom Renema: “Onze officiële taakverdeling is als volgt: ik ben verantwoordelijk voor de sales, administratie en de cijferkant van de productie. Sanne en Anne houden zich bezig met het ontwerpen, en de sample-collecties die in huis worden gemaakt. Sanne houdt zich ook bezig met damescollecties.

Sanne Schepers: “Uiteindelijk heeft Anne meer te zeggen over de dames, en ik meer over de heren.”

Anne Bosman: “We zijn gestart met spaargeld, en een crowdfundingactie onder familie en vrienden. Met dat geld hebben we onze eerste collectie gemaakt. Nu proberen we elk dubbeltje te verdubbelen. We werken veertig uur per week aan het label en besteden 20 uur aan bijbaantjes om de boodschappen te betalen.”

Tom: “Futura Official is gebaseerd op het gelijknamige merk dat in 1984 was opgericht door mijn ouders. Het was destijds een uit de hand gelopen T-shirtlabel met bijzondere, gezeefdrukte prints als kleine, kleurige schilderijtjes. In Amsterdam was het merk een grote undergroundhit. Mijn ouders maakten alles zelf, toen het te druk werd begon mijn moeder een winkel met Futura en andere merken. De in- en verkoop kreeg de overhand, en het merk verdween.”

Anne: “Toen ik voor het eerst foto’s uit de jaren tachtig van Futura zag, dacht ik ‘Wow’. Het was de basis van een nieuwe Futura-versie anno jaren tien. Voor onze eerste collectie hebben we vooral qua pasvorm inspiratie geput uit de Futura collecties. Gaandeweg hebben we onze eigen draai aan het merk gegeven. Inspiratie zoeken we nooit op internet. Iedereen zit online, wat je op internet vindt is dus al geselecteerd door andere mensen. Juist offline vinden we inspiratie.” Sanne: “We kijken in boeken, op straat, bezoeken musea en concerten.”

Tom: “Deze tijd is niet ideaal voor het starten van een modemerk. Zakelijk gezien is het onverstandig met zoveel concurrentie. Maar Futura is ontstaan uit pure passie bij Anne en mij. Zo worden onze collecties ook gecreëerd, en Sanne deelt die passie.”

Anne: “We misten gewoon iets in het straatbeeld, en de meeste merken herhalen zich alsmaar. We willen met niets, iets creëren, Dutch design staat daar ook om bekend. Het is wat het is. Denim vinden we bijvoorbeeld prachtig als materiaal, sommige indigokleuren zijn al zo rijk van intensiteit, waarom zou je er iets aan veranderen? Voeg een fantastische pasvorm toe en je hebt een geweldig jack!”

Sanne: “Duurzaamheid zit bij ons niet alleen in materiaal als biokatoen, maar ook in een goede pasvorm. Je kunt onze ontwerpen 10 jaar dragen. Als kleding goed zit, dragen mensen het langer dan een paar maanden. Verder bestaan onze T-shirts grotendeels uit gerecyclede materialen, en is de drukinkt op waterbasis. Tom: “Om de ecologische voetafdruk te beperken, houden we de productie zo dicht mogelijk bij huis, stoffen kopen we in Europa. Er is helaas geen goeie jeansfabriek in Nederland, de productie is nu in Portugal.”

Tom: ‘We hebben inmiddels veel geleerd. Sanne: “We moeten knokken voor alles, want niemand komt naar je toe. Na ons afstuderen in Arnhem had ik verwacht dat het makkelijker zou gaan.” Anne: “Maar tijdens onze masterstudie werd ons ingeprent: ‘Jongens het is fantastisch wat jullie doen, zorg dat het goed is, maar niemand zit op je te wachten’.”

Anne: “Wat ik heb onthouden van mijn afstuderen is dat de focus moet liggen op kwaliteit en afwerkingen. Wanneer is iets Raf Simons en wanneer Chanel? Tom: “De productie goed op orde hebben, dat is een vak apart. In Portugal zag ik hoe broeken in elkaar worden gezet; zo strak en mooi”. Sanne: “Het goed onderhouden van die contacten is heel belangrijk.”

Tom: “Ik doe de verkoop, en ga heel ouderwets de boer op met lookbooks en de collectie. We merken dat ons Instagram-account lekker begint te lopen, en zagen dat we gevolgd worden door achtentwintig winkeliers, dat kan in de toekomst iets worden. Van een webwinkel zijn we alle drie geen grote fans. Toen we onze webwinkel openden, merkten we dat dit voor de verkoop juist averechts werkte. We hebben liever persoonlijk contact met mensen via de mail; het verkopen gaat dan makkelijker. Toen de website online was kelderde de verkoop naar nul, nu is de vraag weer gestegen. Sommige van de zeven winkels waaraan we leveren hebben een webshop, dus als we een ontwerp posten op Instagram vermelden we waar het te koop is, via twee muisklikken kan iemand het dan bestellen.”

Sanne: “De show tijdens de Amsterdam Fashion Week is erg belangrijk voor ons, we kunnen dan echt laten zien waar we voor staan op gebied van sfeer, kleur en creativiteit. We zetten dan ons ideaalbeeld neer, dat sijpelt dan door in de commerciële lijn. De show is het visitekaartje. Onze show afgelopen januari was vrij groot met 135 items. Maar een meer exclusieve collectie van tien sets kan ook goed bij de tijd passen.”

Anne: “We hebben zeker internationale inspiraties maar we beginnen in Nederland. We hebben twee keer op de Modefabriek gestaan, en als het goed is doen we dat weer.” Tom: “Helaas valt Denim Days net buiten het verkoopseizoen. Wat ik trouwens geleerd heb, is niet aan het eind van een verkoopseizoen nog proberen te verkopen. In juni moeten alle afspraken staan voor de wintercollectie. Wat groei betreft liggen we al voor op onze planning. Over de toekomst: we hebben afgesproken om alles een paar keer per jaar te evalueren. Tot nu toe gaat het boven verwachting. Dat we al in de Gashouder konden showen was iets waarvan we dachten dat het pas over tien jaar zou kunnen.”

Foto: Peter Stigter

Volg mij via instagram @georgettekoning

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.