Top menu

Catwalk. Mode in het Rijksmuseum

Voor de expositie ‘Catwalk. Mode in het Rijksmuseum’, zijn voor alle 20-ste eeuwse kostuums speciale ‘fatsuits’ gemaakt. Ze ogen als een soort badpakken met voor ieder kledingstuk precies de juiste hoeveelheid buik, borsten, billen en heupen.

De kostuums zijn allemaal op maat gemaakt voor verschillende mensen en hun figuur wordt zo natuurgetrouw mogelijk nagebootst, zodat de kleren zo perfect mogelijk passen.

Bianca Du Mortier selecteerde de tachtig geëxposeerde items uit zo’n kleine tweeduizend kostuums, waarvan een deel lang geleden van het Koninklijk Kabinet van Zeldzaamheden naar het Rijksmuseum werd overgeheveld en ondergebracht bij de Afdeling Geschiedenis. Du Mortier: “Deze kledingstukken zijn niet bewaard als voorbeelden van de mode, het ging om de persoon die ze had gedragen. Zoals de geëxposeerde ‘borstrok’ toegeschreven aan Willem III die in 1702 bij Hampton Court van zijn paard viel en zijn sleutelbeen brak. Om de schouderwond te kunnen verplegen werd zijn mouw helemaal opengemaakt, en daarna netjes dichtgemaakt met strikjes.”

Du Mortier vindt het belangrijk om te weten wie de drager van een kledingstuk is geweest, ook waar het gekocht is boeit haar. Helaas zijn in de beginjaren van de verzameling dergelijke feiten amper opgeschreven. In het Inventarisboek, waar alle nieuwe aanwinsten in werden opgeschreven, volstond men meestal met een paar zinnen: de naam van het kledingstuk, soms het materiaal, de naam van de schenker en af en toe ook één afmeting, bijvoorbeeld de lengte. Die informatie werd overgeschreven op de inventariskaart, die de betreffende verantwoordelijke in kaartenbakken op zijn kamer had.

Inmiddels weet Du Mortier dat een groot deel van de geëxposeerde kostuums is gedragen tijdens bijzondere gelegenheden. Een elegante sluike empire-jurk met verhoogde taille met goudborduursel is mogelijk gedragen in 1811 tijdens het bezoek van keizer Napoleon en zijn echtgenote Marie-Louise bij een ontvangst in het Paleis op de Dam. De jurk werd gedragen door de vrouw van een Nederlandse minister, maar door wie en vooral wáár de japon is gemaakt, blijft vooralsnog een raadsel.

Het hele artikel lees je in Elsevier Stijl Vrouwenmode Maart 2016. Tot en met 20 mei: Catwalk. Mode in het Rijksmuseum. Volg mij op instagram @georgettekoning

Gerelateerde Artikelen:


, ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.