Top menu

Lachend het weekend in: win een arty shawl van Claudia Sträter

Claudia Sträter linkt vier talentvolle kunstenaars aan vier thema’s uit de zomercollectie: Bonnie Séverien, Petra van Noort, Jannemarein Renout en Hidenori Mitsue.

Hun kunstwerken zijn vertaald naar vier unieke shawls van zijde. Eentje winnen? Lees dit interview met Claudia Sträters Head of Design Ger-Jan de Gilde, en beantwoord deze vraag: Wat is het favoriete museum van Ger-Jan in het buitenland? Wie het eerst het antwoord mailt krijgt bericht.

Leuk dat je weer mode en kunst aan elkaar hebt gelinkt. Hoe kwam je op het idee van sjaals?
“Vorige seizoen hadden vier kunstenaar een werk gemaakt geïnspireerd op onze collectie-thema’s. Die werken hebben we toen in een kleine oplage laten herproduceren en online verkocht. Door de gelimiteerde oplage konden we niet heel veel werken in onze rond de dertig filialen tonen, en was het project niet ‘zichtbaar’ voor onze klanten. Om de bereikbaarheid van Art Inspired te vergroten, kwamen we op het idee van shawls. Ze zijn een groot succes, worden mooi gepresenteerd in onze etalages en matchen natuurlijk bij de collectie.
De hele opbrengst wordt geschonken aan fondsen ter stimulans van de Nederlandse kunst, waaronder stichting Unfair.”

Hoe heb je de vier kunstenaars gekozen?
“Ik zag een poos geleden de eindexamenexpositie van Bonnie Séverien en vond haar werk direct prachtig. Nu, jaren later, valt het op zijn plek omdat haar werk aansluit bij het thema Sports Inspired. Ook Hidenori ontdekte ik toevallig, ik was meteen door zijn kunst geraakt. Het is heel expressief, uitbundig en tegelijk ingetogen. Zijn werk sluit precies aan bij het collectiethema Art Remix. Werk van Jannemarein had ik al gekocht voor mezelf bij Galerie Bart, later zag ik dat het past bij het thema Iced Indigo. Dat was een gelukstreffer. Voor het thema Botanic Glory heb ik een kunstenaar gezocht die werk maakt daar bij past, en dat werd Petra.”

Hoe belangrijk is kunst voor jou als ontwerper?
“Kunst en vormgeving zijn voor mij als ontwerper erg belangrijk. Het geïnspireerd raken door kunst maakt me echt gelukkig en bruisend, en soms stil van emotie. Ik merk dat ik vaak in het weekend denk: ik wil een expositie zien, dan check ik kunst-agenda’s. Afgelopen weekend zag ik de genomineerden voor de Volkskrant Beeldende Kunstprijs 2015 in Stedelijk Museum Schiedam.”

Verzamel je ook kunst?
“Mijn eerste aankopen deed ik in mijn afstudeertijd: twee tekeningen van Piet Paris. Verder heb ik werk van de Amerikaans kunstenaar Anthony Goicolea en kocht ik ooit afstudeerwerk van Niels Broszat. Ik heb ook interesse in Chinese moderne kunst, en heb werk gekocht in het art district van Shanghai: M-50. Verder heb ik werk van bijna alle kunstenaars waar ik mee werkte voor Claudia Sträter”.

Ik neem aan dat Art Inspired wordt voortgezet?
“Ja, maar in weer een andere vorm. Voor winter 2015 laten we de collectie fotograferen door een kunstenaar, in plaatst van door een modefotograaf. Dat kan spannende beelden opleveren. Verder vraag ik kunstenaars een dessin te ontwikkelen waar wij dan kleding of accessoires van maken.

Favoriete kunstadresjes van Ger-Jan: UnFair Amsterdam, WeLikeArt, Art Rotterdam. Galeries: Ron Mandos, Bart, Francis Boeske Projects en Torch. Mijn absoluut favoriete museum in het buitenland is het Astrup Fearnley in Oslo.

Via claudiastrater.com/artinspired vindt u meer informatie over de kunstenaars en vier korte documentaires over hun werkwijze. De Shawl (79 euro) is verkrijgbaar bij alle Claudia Sträter winkels en in de webshop.

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.