Top menu

Jan Taminiau houdt van romantisch

In Gemeentemuseum Den Haag opende zaterdagavond Romantische Mode – Mr Darcy meets Eline Vere – een kostuumspektakel dat is aangevulde met enkele hedendaagse ontwerpen van onder anderen Jan Taminiau, die de expositie opende.

Jan bedankte aan het eind van zijn speech de Vrienden van het Gemeentemuseum – hij had ze graag persoonlijk willen bedanken –  die de aankoop van een jurk van hem mogelijk maakten. Vlak voor de opening vertelde hij over zijn bijdrage aan Romantische Mode.

Hoeveel JAN TAMINIAU jurken bezit het museum nu?

“Deze jurk uit de Nature Extends collectie uit 2011 is de tweede aankoop. De eerste was een jurk met een kraag van Staphorster Stipwerk en een asymmetrische ballonrok, geborduurd, en gemaakt voor mijn afstuderen in 2001.”

Hoe zit het met je kennis van de kostuumhistorie?

“Die is heel visueel, het zit in mijn hoofd. De interesse voor modegeschiedenis is er altijd geweest. Ik ben jaren geleden ook veel in depots geweest met Esther (zij stikte Jans eerste postzakjas; ze overleed in 2009). We keerden alles binnenstebuiten, daar heb ik veel van geleerd. Maar ook van kostuumfilms, daarvan heb ik de sfeer uit bepaalde periodes onthouden, maar ook hoe vrouwen bewogen. Fascinerend vond ik dat, ik heb het allemaal geabsorbeerd, zoals details met manchetten die vroeger van de jurken werden afgehaald om ze te gewassen.

Ik refereer niet letterlijk aan historische ontwerpen, ik laat me vooral inspireren door techniek, het binnenwerk in jurken versus de buitenkant.”

Kun je zo vlak voor de opening al iets zeggen over deze expositie?

“Ik houd van details en detaillering, wat dat betreft is deze expositie als een feest voor mij.”

Over details geproken. Ik praat nog even met Jan en zijn nieuwste ontwerpen met ingewikkelde degradé-borduursels die eind deze maand getoond worden in Brussel, de jurken zijn bijna klaar. Ondertussen stiefelen twee modellen binnen, gekleed in erg nauwsluitende, prachtig geborduurde lange  jurken uit Jan zijn laatste collectie. Hij monstert de modellen goedkeurend van boven tot onder. Over een geborduurde jurk met krullerige donkerode en goud borduursels op tule zegt Jan: “We missen de riem.”

Maar erg is dat niet. De jurk zit perfect om het lijf van het model, zoals iedereen later op de overdekte binnenplaats van het Gemeentemuseum kan zien als Jan de twee modellen tijdens de opening op het podium roept.

Volg mij op instagram @georgettekoning

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.