Top menu

Pharrell en jeans die de oceanen schoner maken

‘Plasticsoep’, zo wordt de enorme vuilnisbelt aan plastic genoemd die ronddrijft in oceanen en zeeën. “De oceanen hebben ons nodig”, zegt ‘Happy’-zanger Pharrell Williams over het wereldprobleem.

Samen met G-Star pakt de popster de vervuiling aan met de RAW for the Oceans collectie, met een nieuwe generatie denims, en een modelijn voor mannen en vrouwen gemaakt van plasticafval uit de oceaan.

Pharell Williams kondigde de primeur met het Nederlandse denimlabel een half jaar geleden aan in het American Museum of Natural History in New York.

Waarom Pharrell Williams? Hij is medeoprichter van Bionic Yarn, een bedrijf dat hoogwaardig ecogaren produceert van vezels uit gerecyclede plastic flessen. In New York legde Williams uit waarom het logisch is dat hij met G-Star in zee wilde: “Ze hebben in het verleden vaak bewezen dat ze de grenzen van mode en denim kunnen opschudden. Bionic Yarn is een bedrijf dat om resultaten draait, en omdat iedereen jeans draagt, kan denim de wereld laten zien wat Bionic Yarn kan doen.”

Bij G-Star, dat vanaf 1996 de wereld verovert met de iconische Elwoodjeans, staat innovatie centraal, zowel op het gebied van design, stoffen en duurzaam ondernemen. Bionic Yarn-garen wordt gemaakt van een blend van petroleum, natuurlijke vezels en oude PET flessen. Koopt u een G-star kledingstuk van gerecycled PET, dan draag u bij aan het verminderen van de plastic afvalberg. Dus toen G-star werd benaderd door Pharrell Williams om de eerste jeans ooit te laten weven van Bionic Yarn, hoefden ze daar niet lang over na te denken. Niet alleen omdat ze bij G-Star altijd al grote fans waren van Pharrell, om zijn muziek en stijl, maar ook omdat de ster er echt creatief bij betrokken is. “Pharell William is niet zomaar het gezicht van de samenwerking”, zegt Thecla Schaeffer, directeur marketing  van G-Star.  “Hij koos voor deze eerste collectie zelf zijn favoriete G-Star stijlen, ook deelde hij zijn visie met betrekking tot materiaalgebruik”.

In de eerste RAW for the Oceans collectie werd al meer dan tien ton van het oceaanplastic verwerkt tot een gloednieuwe denimproducten.

De bijzondere bijdrage aan milieuprobleem gaat niet ten koste van de unieke G-Star stijl. Blikvanger in de mannenlijn is een moderne gedessineerde trenchcoat van raw denim van Bionic Yarn. De organische vorm van de mascotte van het initiatief, Otto de octopus, wordt verrassend benadrukt in de klassieke pied-de-poule-print. Voor vrouwen is het korte bomberjack hét kledingstuk voor het najaar. Naast deze innovatieve jassen bevat de RAW for the Oceans collectie ook jeans, T-shirts, sweaters, caps en meer – allemaal gemaakt van Bionic Yarn. De stoffen hebben diepe indigoblauwe kleuren, voelen soepel, en zijn bestand tegen slijtage.

Een speelse campagnefilm  met in de hoofdrol Otto de octopus toont hoe G-Star en Bionic Yarn werken aan het opruimen van het wereldwijde plastic-flessenprobleem.

De RAW for the Oceans collectie ligt nu in de Bijenkorf.

 

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.