Top menu

Frans Molenaar wervelt en zwiert

“Wachten we op de koningin ofzo?” vraagt Babette Cremer zich af.

Goed, de 98-tigste show van Frans Molenaar begint zondagmiddag een half uurtje later dan gepland, maar om nu te zeggen dat de rest van de zo’n honderd aanwezigen daar een probleem van maakt?

Er wordt gezellig gekeuveld, terwijl de laatste gasten binnen schuifelen: Hedy d’Ancona met Aatje Veldhoen, Puck en Hans en de pronte Claudia Schoemacher met man Robert, cosmetisch arts. Alleen bij een show van Frans Molenaar komen de mannen graag mee. Hun vrouwen zijn allemaal gekleed in Frans Molenaar, er is geen ontwerper die hem dat na doet.

In de weergaloze moderne witte salon – een ontwerp van Cees Dam, ook aanwezig – gaat het vanmiddag om jas, jurk en tailleurs. De focus ligt op dramatische kragen. Ze zijn knap gestrikt, geplooid of groot als een klein capeje.

De show opent met een knallende fuchsia jas met glimmertjes. Talloze jassen volgen, allemaal even perfect gesneden. Meest vertegenwoordigd is model swagger, een flatterend model met zwier in de rug. Een jas – een lang royaal rood exemplaar – zwiert zo erg dat door de wind de pruiken van enkele op leeftijd zijnde frontrow-dames bijna wegwaaien. Er is bont in overvloed, van chinchilla, geschoren nerts en vos tot krullerig astrakan.

Bij Frans Molenaar is een jurk gewoon een jurk; van boven niet te nauw aansluitend, het rokdeel lichtjes gerend, uitgevoerd in mooie wolkwaliteiten en met een perfecte coupeverwerking. Nooit rare fratsen, of het moeten de trompe l’oeil-plooien in een rok zijn.

Wervelend is een rode tailleur met knielange cirkelrok en kort nauwsluitend jasje. Helemaal hip seventies is een zwart pakje met kleine kapmouwtjes en afstaand schootje, afgebiesd met gouden biesjes, handelskenmerk van Molenaar. Er kwam geen enkel onafgebiesd kledingstuk voorbij.

Waarop shopt Máxima hier trouwens niet? “Hij (Frans) is te loslippig”, fluistert, mijn blonde buurvrouw die zo nu en dan aanschuift bij RTL Boulevard als modedeskundige.

Hoedje af voor de hoeden, want natuurlijk, bij couturier Frans Molenaar dragen modellen altijd een hoed, vaak enorme exemplaren, als ufo’s. Des te opvallender was dit keer een kek pothoedje van grijs vilt.

Deze winter wordt er niet getrouwd, verwacht Frans Molenaar. Dus was het wachten op de afsluitende trouwjurk tevergeefs. Het was slechts het enige minpuntje van de show.

“Hij heeft er wel echt verstand van”, zegt een jonge bezoekster op krukken. Ze heeft gelijk.

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.