Top menu

Rad Hourani: “Ik heb in mijn hele leven nog nooit regels gevolgd”

Rad Hourani schreef modegeschiedenis met zijn eerste couturecollectie gericht op vrouwen én mannen.

In een Amsterdamse fotostudio werkt Rad Hourani met een mascaraborsteltje nog snel zijn wenkbrauwen bij. Voor de foto draagt hij een smetteloos wit hesje. Het zit krap en doet aan een Startrek-uniform denken. “You like it?, vraagt hij met een zangerige, donkerbruine stem. Hij vertelt dat hij altijd zijn eigen, architecturale ontwerpen draagt, inclusief zelf ontworpen schoenen met hoge hakken. “De hak geeft het silhouet elegantie. Ik heb nooit op platte schoenen willen lopen. Mijn hakken zijn nu iets lager, last van mijn heup. Dat wordt gefixt. Hihi, als hij giechelt draait hij zijn mooie hoofd weg.

Rad Hourani is one of a kind. Als persoonlijkheid en als modeontwerper. Trends? Daar is de Canadees totaal niet in geïnteresseerd. Kleur in zijn collectie? Hij ziet niet in waar dat nodig voor is. Mode? Daar heeft hij niets mee. Met esthetiek wel, hij houdt van grafisch en symmetrisch, zwart en wit. Of hij in het dagelijks leven ook zo uitgesproken is? “Ja. Er is geen grijze zone. Ik houd van eerlijkheid, sterk zijn, maar tegelijkertijd gevoelig.”

Of zijn uitgesproken houding soms niet tegen hem werkt in de modewereld waar meegaandheid vaak gezien wordt als een goede eigenschap. Stellig: “Ik heb mijn hele leven nog nooit regels gevolg, wat telt is individualisme, ik volg mijn visie.” Lachend: “Het bracht mij al 130 verkooppunten in 30 landen. Ik doe gewoon wat ik voel dat ik moet doen.”

Rad Hourani heeft geen modeopleiding gevolgd. Hij legt uit dat hij ontwerpt als een architect, dus niks geen gedrapeer met stof. Zijn schetsen – “het lijken net huizen” – worden door zijn patronenmaker omgezet in perfect passende kleding.

Rad Hourani verhuist in 2006 van Montréal naar Parijs. Omdat hij niet de juiste kleding kan vinden die zijn ‘strenge’ persoonlijkheid onderstreept, maakt hij een eigen garderobe die uitmondt in een unisekscollectie die hij in 2007 presenteert in Parijs. Bestellingen stromen binnen en Style.com prijst hem aan als een van de nieuwe talenten.

Via de invloedrijke Sidney Toledano, CEO van Christian Dior, belandt hij in december op de couturekalender. “Het is eerste keer in de modegeschiedenis dat er uniseks Haute Couture is getoond. Dit houdt in dat elk stuk gedragen kan worden door een man en vrouw.” Hourani’s klanten zijn zeer gevarieerd. Acteur/muzikant Jared Leto draagt zijn ontwerpen, net als stylist Patti Wilson, actrice Elisa Sednaoui en model Crystel Renn. “Maar ook een 56-jarige vrouw die zich in mijn ontwerpen leeftijdsloos en krachtig voelt .”

En dan staat Rad Hourani op, het is tijd voor zijn portretfoto. Hij morrelt wat aan een ritsje in zijn nek, het hesje sluit perfect om zijn strakke lichaam. Hij blikt goedkeurend in de spiegel. “You like it?

 

Rad Hourani.

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.