Top menu

Comme des Garçons ontdekt Nederlands talent

Waar een tentoonstelling al niet toe kan leiden. Op Arrrgh! Monstres de Mode, een vermakelijke expositie begin vorig jaar in Parijs (later in Utrecht) trokken de grijze Foam Monsters van Niek Pulles de aandacht van Comme des Garçons.

Pulles’ monstergang staat nu wereldwijd in alle CdG-winkels: in Tokio, Kyoto, New York, Londen en Parijs. Ze dienen als eyecatchers voor de ‘opening’ van het nieuwe modeseizoen.

Niek, waarom passen jouw monsters zo goed bij CdG?

De onorthodoxe manier waarop ik lichaam en materiaal benader sluit aan bij die van CdG. Door mijn grensverleggende werkwijze ontstaan nieuwe buitenaardse silhouetten. Plus, de CdG wintercolllectie, gaat over monsterlijke silhouetten. Dit zegt Rei Kawakubo er zelf over: “The monsters I thought about are those that don’t fit in—those who think differently from the majority, the people of exception, outsiders. I wish that society would place more importance and value on these kinds of monsters.”

Hoe zou je het karakter van de monsters omschrijven?

“Ze hebben een agressieve look maar zijn zeer zachtaardig. Beetje zoals Snowflake the white gorilla. Daarnaast zijn het moderne archetypes. Een soort eclectische bouwwerken rondom het lichaam die je kunnen doen denken aan robots of rituele kleding.”

De structuur van je monsters lijkt op een akoestisch paneel dat ik in een Nrc-recensie omschreef als een ongeveer anderhalve meter hoge rechthoek van zwart isolatieschuim, gedecoreerd met een 3D-patroon. Vormden dat werk en die techniek het vertrekpunt van deze monsters?

“De akoestische panelen zijn mijn afstudeerwerk, en vooral gericht op interieur. Maar ik weet nu; mijn focus ligt meer op het lichaam. Daar haal ik vormtechnisch meer voldoening uit dan een wand, haha.

“Op een gegeven moment stonden die akoestische panelen mij in de weg. Bij het uit elkaar halen ervan zag ik pas hoe mooi de kleine losse onderdelen waren, zachte juweeltjes die licht flonkeren. Ik plakte er een aantal op een mannequin. De manier waarop het materiaal reageerde met het lichaam was erg boeiend. Zo zijn de Foam Boys ontstaan.”

Waar werk je nu aan?

“Van alles. Ik ben met een nieuwe video bezig voor mijn Future Tribes project. Eén van die maskers staat nu op de cover van Frame magazine #99. Daarnaast ben ik met mijn goede vriend en studiogenoot Harm Rensink de Modebelofte van 2014 aan het voorbereiden, cureren en ontwerpen, te zien tijdens de Dutch Design Week eind oktober.”

Toevallig in Parijs. Check Comme des Garçons. 54 Rue du Faubourg Saint-Honoré.

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.