Top menu

Heerlijke mannen in Allard Pierson Museum

Zaterdag opent De Verheerlijking van de Man, een kleine tentoonstelling, opgesteld tussen de vaste collectie van het Allard Pierson Museum in Amsterdam.

Aanleiding voor de expositie is het begin van Amsterdam Gay Pride 2014 met verschillende evenementen.

Op de expositie zie je onder andere een Griekse drinkschaal met twee mannen die op het punt staan te gaan seksen, een Romeins beeld met een gigantisch lid dat over de grond sleept, Eros sculpturen en enkele foto’s. Allemaal van vooral stoere mannen. “Dat krijg je kennelijk als mannen, andere mannen afbeelden”, lacht gastcurator Diederick van der Lee. “Eigenlijk zijn het zelfportretten.”

Met de expositie wil Diederick (hij is ook model, liep hij o.a. shows voor Prada, Rick Owens, Alexander McQueen) een extra laag geven aan de bestaande opstelling van het archeologiemuseum door zichzelf de vraag te stellen: wat is mannelijkheid? Hij dook in het depot, selecteerde beelden die refereerden aan thema’s als identiteit, de man als lustobject, als ideaalbeeld en de man als onderdeel van de natuur.

De Verheerlijking van de Man toont onder andere dat de Grieken een echte lichaamscultus hadden. “Ze wilden een perfect lichaam en kregen dat door veel te sporten, ze deden dat naakt. Zo gaven ze aan dat een mooi lichaam echt een esthetisch ideaal was. Toch ging het niet alleen om het lichaam, maar ook om een innerlijk ideaal. Dat zie je aan de gezichten met serene uitdrukkingen. Ze respecteerden regels.”

Over Amsterdam Gay Pride 2014, dat vandaag opent, wil Diederick dit nog even kwijt: “Bij Pride, en dan vooral de Gaypride denken veel mensen aan naakte mannen op boten. Daar gaat Pride niet over. De boodschap is dat mensen in Amsterdam zo vrij kunnen zijn als ze willen.”

De verheerlijking van de Man. Met foto’s van Paul Scala, Martin C. de Waal, Brett Lloyd. Tot 21 september. Allard Pierson Museum, Oude Turfmarkt 127, Amsterdam. Foto: Paul Scala. Hercules.

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.