Top menu

Modegodinnen in Berlijn

“We komen ons bed niet uit voor minder dan 10.000 dollar per dag.” De bekendste modequote is afkomstig van Linda Evangelista. In 1990 geeft de Canadese in de Amerikaanse Vogue hiermee aan dat je gewone mensen met een gewoon salaris hebt, en je hebt fotomodellen en je hebt SUPER modellen die meer verdienen dan ceo’s en topvoetballers.

Het fenomeen supermodel op zich is niet nieuw. Maar eind jaren tachtig, onder invloed van het grote geld in de mode zijn er opeens heel veel. Met shows die uitgroeien tot evenementen die zoveel mogelijk supermodellen boeken. Modemoment is een Versace-show in 1991 met zowel Naomi Campbell, Christy Turlington, Linda Evangelista als Cindy Crawford. Samen bestormen ze de catwalk in zwart leer bezaaid met metalen studs.

Hoe mooi ze waren, en nog altijd zijn, is te zien in Berlijn op de expositie Supermodels – Then and Now. Met honderd portretten van onder andere bovengenoemde dames en natuurlijk Kate Moss, het supersupermodel. Ze zijn vereeuwigd door fotokunstenaars als Peter Lindbergh, Irving Penn, Ellen von Unwerth en Patrick Demarchelier en allemaal te zien op een bijzondere expositie in  Berlijn.

Cwc Gallery. Auguststrasse 11, Berlijn. www.camerawork.de

Eerder gepubliceerd in FD

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.