Top menu

Mode en bijgeloof

Tom Ford, 61. Riccardo Tisci, 17. Alexander Wang, 83. Het klinkt raadselachtig maar is het niet. Cijfers zijn deze zomer een trend op sportswear jurkjes en T-shirts. Wacht, misschien is er toch sprake van een mysterie. Want zijn die getallen willekeurig of schuilt er een idee achter? Verdiep je erin, en van willekeur is geen sprake. Het getal 61, op de strakke paillettenjurken van Tom Ford, verwijst naar het geboortejaar van de Amerikaan Ford. Ook Alexander Wang citeerde met nummer 83 het jaar van zijn geboorte.

Interessanter is de herkomst van het getal 17 van Riccardo voor Givenchy. Dat komt voort uit Tisci’s bijgelovigheid. Naar eigen zeggen achtervolgt het getal 17 hem al jaren. Variërend van het nummer van een tafelreservering in een restaurant, het nummer van een stopcontact ergens in een muur, tot de leeftijd waarop hij in 1990 Italië verlaat en zijn leven veranderde.

Bijgeloof komt vaker voor bij beroemde modeontwerpers. Christian Dior geloofde zijn waarzegger altijd blindelings, op één keertje na, toen ze hem verbood een reis naar het buitenland niet te maken. Dior luisterde niet, en overleed in Italië aan een hartaanval. Voor de overtreffende trap van bijgeloof en cijfers moeten we bij Coco Chanel zijn. De couturière was verslingerd aan nummer 5, denk maar Chanel N° 5. Nog altijd voorziet het modehuis Chanel nieuwe geuren van getallen, waaronder het parfum 1932 en N° 19 en N °22. Overigens benadert geen van deze getallengeuren het succes van N° 5, je bent een geluksgetal of niet.

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.