Top menu

De comeback van Melanie Brown

Melanie Brown gaf vier jaar geleden haar laatste show in het Amsterdamse College hotel. Vandaag maakt ze haar comeback tijdens de Fashion Week Nederland. Een van de reden waarom Melanie Brown weer showt is omdat ze haar merknaam veranderde van Brown Clothes in By Brown. Ook showt ze voor het eerst een collectie gemaakt van gerecyclede garens. “Zie het als een frisse start, en een mogelijkheid om meer bekendheid op te bouwen”, zegt Brown. By Brown showt tijdens Mercedes Benz Fashion Week een collectie gebaseerd op ambachtelijke technieken.

Foto: Céline Gijsen, styling: Im Fong Liu, haar en make-up: Christel Man via Angelique Hoorn, ass.Melanie Foeh, suède laarzen G-Star Raw, verentooi River Island, model: Eva via de Boekers.

Voordat Melanie Brown in 2007 haar label oprichtte, werkte ze als patroontekenaar bij Stills. Om haar creativiteit te ontwikkelen, volgde ze de avondopleiding van Rietveld Academie. Na haar afstuderen opende ze een studio/boutique in de Amsterdamse Hartenstraat. Ondanks de loyale klantenkring die ze opbouwde sloot Brown vorig jaar de deuren. Ze wilde zich onder andere meer richten op de retail, een salesplan maken en haar label uitbouwen. Brown maakt vrouwelijke, praktische mode die wat prijzen betreft passen in de lage kant van het hoogsegement: een broek kost € 199 en een jas € 600.

Waarom en wanneer ben je overgestapt op de productie van duurzame kleding?

“Zo’n anderhalf jaar geleden. Voor een deel komt het door mijn klantenkring. In de loop der jaren leerde ik wie mijn klanten waren, en wat ze wilden. De meeste vrouwen werken in de creatieve sector of in de zakenwereld. Ik ontdekte dat ze heel bewust leven, bezig zijn met het milieu en weten wat ze willen op het vlak van  duurzaamheid. Zelf interesseer ik me altijd al voor duurzaamheid, ik ben me bewust van wat ik eet, en wat ik met mijn lichaam doe.”

Denk je dat de interesse voor duurzaamheid leeftijdgebonden is?

“Het gaat over mentaliteit in plaats van leeftijd. Maar in de werkelijkheid zijn de meeste vrouwen die mijn kleding kopen boven de dertig. Bij hen is de afgelopen jaren zeker een bewustwording ontstaan.

Bij de jongere generatie is dat denk ik ook wel het geval, maar zij hebben natuurlijk minder te besteden. Ze kiezen waarschijnlijk een duurzaam shirtje of broekje bij H&M uit de Conscious Collectie. Ik vermoed dat ze er verder niet zo mee bezig zijn.”

Hoe duurzaam is je collectie nu, en met welke materialen werk je?

“Ik ben nog niet honderd procent duurzaam, maar ik schat zo’n twintig procent. Ik ben nog aan het opbouwen. Ik heb veel research gedaan naar stoffen, maar het is heel erg moeilijk om aan goede stoffen te komen. Er is weinig keus, zelfs op een grote stoffenbeurs als de Première Vision in Parijs staan maar een paar leveranciers. Ik verwerk nu biologisch katoen, milk fiber en de stoffen van ReBlend. Die zijn gemaakt van 100% gerecyclede garens, er komt geen waterverspilling aan te pas of toegevoegde chemische stoffen. ReBlend is een heel interessant project. ReBlend startte met het idee: wat als we nu eens alleen textielafval gebruiken als de bron voor duurzame nieuwe vezels, garens en textiel?  Op deze wijze is er een veel betere balans tussen short-termconsumptie en ontstaat er een ecologische long-term-impact. Het doel is dus het produceren van garens door het recyclen van een mix van textielafval. Het idee komt van Anita de Wit die actief is het gebied van innovatie en duurzaamheid, en Ellen Sillekens, ontwerper van duurzame textielproducten. Partners zijn Texperium, Hochschule Niederrhein, Ahrend en Humana zamelt afgedankte stoffen in. De stoffen worden anders dan gewoonlijk niet gesorteerd op soort, zoals katoen, wol of polyester, maar alles gaat in één bak, en vervolgens worden ze gesponnen tot nieuwe garens. Daar worden weer stoffen van gemaakt en van die stoffen maak ik kleding.

Duurzaamheid in mode en textiel is tegenwoordig een hot topic, maar de beschikbare duurzame materialen zijn vrijwel allemaal helemaal gemaakt van materiaal met een biologische basis. Is een stof gemaakt van gerecycled materiaal, dan bevat het gewoonlijk niet meer dan twintig tot dertig procent afval.”

Als patroonmaker heb je veel ervaring met verwerken van verschillende stoffen. Hoe zit het met de eigenschappen van bijvoorbeeld melkfiber of stof van Petflessen? Werkt dat echt anders dan zijde?

“Melk met katoen is een heel mooie stof om mee te werken. Met gerecycled Pet moet je echt uitkijken, dat lijkt op ouderwetse polyester, ik vind het moeilijk om mee te werken en er iets moois van te maken. De ReBlend stoffenkwaliteit is erg mooi. We zijn er nu mee aan het breien, het gevoel is katoenachtig. Overigens meenden mensen dat je de garens niet zou kunnen breien omdat ze niet zijn gemaakt van honderd procent katoen, maar van meerdere materialen waaronder polyester. Toch is het garen niet heel onregelmatig, zoals gedacht, wij zijn heel tevreden.”

Je wilt nu werken met retailers, moeten dat dan winkels zijn met uitsluitend duurzame mode?

“Nee, dat is niet zo belangrijk. Goed design komt op de eerste plaats, duurzaamheid is een pluspunt. Van de duurzame winkels die ik ken, en waarnaar ik research heb gedaan, zag ik dat klanten daar komen omdat er mooie mode wordt verkocht. Als het duurzaam is, is dat mooi meegenomen.”

Het voordeel van winkels met duurzame mode is dat een klant zich niet hoeft af te vragen of iets wel echt duurzaam is, toch?

“Dat is ook iets, dat denken mensen vaak. Maar neem voeding, in een ecowinkel als EkoPlaza is lang niet alles helemaal biologisch. Je moet elk item apart bekijken. Zo is het ook met kleding.”

Eerder gepubliceerd in modevakblad LINK

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.