Top menu

Alle ogen op Louis Vuitton

Parijs! De modeweek der modeweken is in volle gang.

Van de tegen de honderd shows op het officiële programma is er eentje die me al maanden bezighoudt. En ik ben beslist niet de enige. De baas van Louis Vuitton had gelijk toen hij zei: “We hebben een nieuwe ontwerper, alleen dat al is de grootste gebeurtenis 2014.”

Die ontwerper is Nicolas Ghesquière, woensdagmorgen 10 uur zijn alle ogen op de Fransman gericht. De spanning zit er flink in. Ghesquière gaf in oktober toen hij benoemd werd slechts een korte reactie op zijn nieuwe baan als artistiek directeur van Louis Vuitton. Sindsdien lukte het niemand een interview los te peuteren.

Gelukkig is er een geheime bron: de show zou refereren aan Vuitton’s roots als maker van bagage. Ja hallo! Ghesquière’s voorganger Marc Jacobs deed dat regelmatig en overduidelijk met showdecors in bijvoorbeeld een hotel en zelfs met een keer met levensgrote echte spoortrein en modellen van wie sommigen zelf drie tassen tegelijkertijd droegen.

Van Nicolas Ghesquière verwacht ik geen complete locomotieven, sterker nog ik zag gisteravond een glimp van de locatie, en als het zo blijft is het decor minimalistisch strak. Van Ghesquière verwacht ik ook geen tassenparade, maar wel op zijn minst één ontwerp om voor te sterven en dat ons naar de winkels doet rennen. Vuittons eigenaar LVMH zal dat zeker verwachten, immers tassen zijn goed voor negentig procent van Vuittons omzet.

Dat brengt ons bij een heikel punt: de Louis Vuitton kleding. Alle catchy collecties van de laatste jaren sierden weliswaar seizoen na seizoen vele covers en campagnes, maar de kleding is lastig te vinden. LV-winkels liggen vol tassen, bovendien heeft LV-mode geen sterke identiteit omdat Jacobs er voor koos om elke seizoen te verrassen met een totaal ander thema. De kleding schurkte ook vaak aan tegen zijn eigen Marc Jacobs-lijn. Bovendien is Jacobs vooral stylist, in tegenstelling tot Ghesquière.

Het is nu aan Nicolas Ghesquière om duidelijk te maken waar Louis Vuitton op het gebied van prêt-à-porter voor staat. Zijn eerste Balenciaga collecties waren destijds bijzonder wisselvallig: van priesterachtig plechtig tot over de top barok. Ik verwacht dat hij blijft voortborduren op zijn edgy stijl met avant-gardistische/futuristische invloeden. Wel meer luxueus, vanwege het ruimere LV-budget.

Ghesquière staat er overigens niet alleen voor, een deel van zijn Balenciaga team nam hij mee naar Vuitton, onder wie zijn rechterhand Natacha Ramsay. Ook van de partij is zijn vertrouweling Marie-Amélie Sauvé, een stylist die ook werkt voor W magazine.

Wat we nog meer kunnen verwachten? Naast natuurlijke geweldige tassen ook andere accessoires en zonnebrillen waar we wild van worden. Een LV-parfum zou sinds 2012 in de maak zijn. Het zal niet verbazing als Ghesquière zich hier mee gaat bemoeien. Voor Balenciaga bedacht hij Florabotanica (gebotteld in een van de meeste spraakmakende flacons ooit) inclusief campagne met zijn ‘vriendin’ Kirsten Stewart

Woensdagmorgen rond 10.15 weten we meer.

Gerelateerde Artikelen:


,

Reageren is niet (meer) mogelijk.