Top menu

Eerlijke collectie van NON by Kim

Robuust en verfijnd tegelijk, strakke lijnen en toch vloeiende silhouetten, recht voor z’n raap met subtiele details.

Kim Bakker presenteerde gisteravond in de Vondelkerk haar nieuwe collectie, Zero. Overduidelijk refereert de collectie aan klassieke mannenkleding, maar je ziet er aan af dat het lekker zit – en dat wil bij mannenkleding nog wel eens anders zijn. Joepie, NON by Kim is terug!

Ontwerpers van mannenmode hebben het niet altijd makkelijk,  want mode voor mannen is nu eenmaal minder gevarieerd dan vrouwenmode. Dus biedt het minder spelingsruimte en drama. Dat moet je wel liggen, ontwerpen met oog voor detail en constructie. Bij Kim Bakker lijkt dat aangeboren – in de collectie Zero die ze gisteravond presenteerde ging ze terug tot de esssentie van mannenkleding.

Haar eerste zes collecties voor haar label NON by Kim werden goed ontvangen. Toch koos de ontwerper voor een stop, die ze gebruikte om haar werk en het modesysteem te overdenken. De presentatie van gister bevatte eigenlijk twee collecties: een high-fashion collectie en basiscollectie. “Ik houd erg van verhalen bouwen rondom een collectie, maar daarvoor heb je tijd nodig. Het is een langzame manier van werken. Daarom heb ik nu een basiscollectie ontworpen (het essential label NON) die de seizoenen overstijgt, waardoor ik meer tijd en aandacht kan besteden aan de high fashion collectie. Ik wilde een professionele stap zetten, rust zoeken en me verdiepen in het zakelijke deel van een label runnen.”

Met name productie kreeg veel aandacht, iets waar het vaak misloopt bij startende labels, want lage productie-aantallen maken je kwetsbaar bij fabrieken die draaien op massa. Bakker investeerde enorm in het zoeken naar fabrieken die enerzijds op een duurzame manier werken en gespecialiseerd zijn in mannenmode, maar anderzijds ook kwaliteit leveren als die mode er net even anders uitziet. “Het resultaat is dat deze collectie uit zes verschillende fabrieken komt; eentje voor de pakken, voor de shirts, de breisels…  Mijn ontwerpen zijn voor veel producenten best ingewikkeld en bij sommige zit ik ook best op het randje van wat ze kunnen. Ik houd erg van technische experimenten en ben altijd enorm bezig met de constructie: waarom zit een pak eigenlijk zo in elkaar? En kan dat ook anders? En hoe zit dat bij een T-shirt?”

De ontwerpster begon dus eigenlijk bij weer bij nul. Het non-cijfer werd het uitgangspunt voor deze zevende collectie. “Wist je dat in sommige culturen de nul pas kwam nadat alle andere cijfers er waren?” Bakker kwam uiteindelijk terecht bij de Maya’s en het hele onderzoek  zit verweven in het verhaal rond de collectie Zero: wat heb je echt nodig in een kledingstuk en wat kun je weglaten? Resultaat is een cleane collectie met bijzondere details. Interessante halslijnen bij breisels, gaten op onverwachte plekken (die dan tóch weer logisch overkomen) en verschillende stofstructuren in een ontwerp. Waar de essential collectie er vooral comfortabel stijlvol uitziet, speelde de ontwerper in de high fashion collectie met pasvorm en het gebruik van ronde naden waardoor ontwerpen boller worden, met name in jassen en blazers. Beide collecties werden samen geshowd en liepen tijdens de presentatie ook letterlijk naadloos in elkaar over. De comeback was NON by Kim is meer dan geslaagd, dankzij een collectie waarvan je heel hebberig wordt. Die nul blijkt nog niet zo’n verkeerd uitgangspunt.

Voor wie het had gemist: de Amsterdam Fashion Week is weer begonnen. Dertig shows en een uitgebreid randprogramma voor het grote publiek. Omdat Georgette nog in Parijs zit, neemt Frank Jurgen de honeurs waar tijdens de eerste dagen van de Amsterdam Fashion Week.

Gerelateerde Artikelen:


,

Reageren is niet (meer) mogelijk.