Top menu

Verrassende AMFI fashion films in het Ketelhuis

Geef modestudenten met gevoel voor inhoud en styling een camera, en het resultaat kan heel verrassend zijn.

Zes professionele korte modefilms zijn nu te zien in het Ketelhuis tijdens Amsterdam Fashion Week.

Het fenomeen film speelt een grote rol in de democratisering van mode en verandert zelfs de industrie. Online, biedt film ontwerpers, merken en redacties een podium om ideeën over schoonheid en het gedachtegoed achter een collectie te verspreiden onder een publiek dat vaak veel groter is dan bij een gemiddelde modeshow.

Op AMFI – Amsterdam Fashion Institute erkennen ze die ontwikkeling. In het keuzeprogramma Fashion & Visual Culture gaan studenten in twee etappes aan de slag met beeld, van oudsher dé manier van communiceren in mode.

In het eerste deel staat fotografie centraal, in het tweede deel de fashion film. Het resultaat ervan is de hele week nog te zien in het Ketelhuis, ingebed in het randprogramma van de Amsterdam Fashion Week. Voor de prijs van één kaartje kun je daar zes korte modefilms zien, die zijn geïnspireerd op het werk van jonge Nederlandse modeontwerpers: Dewi Bekker, Martijn van Strien, Katrien Baaij, Esther Kruyer, Anne van den Boogaard en Anneleen Bertels.

Zes zeer uiteenlopende films van ongeveer 5 minuten, de een toegankelijker dan de ander, maar allemaal van hoge kwaliteit – zeker als je bedenkt dat de films in een tijdsbestek van acht weken zijn gemaakt door studenten die daarvoor nog nooit een camera hadden aangeraakt, laat staan een scenario schreven of acteurs regisseerden.

Nienke Sinnema, een van de coördinatoren is dan ook meer dan tevreden over het resultaat. Hoewel enkele van de films in het verleden al de aandacht trokken van filmfestivals over de hele wereld, helpt de exposure van de Amsterdam Fashion Week: “Interessant om te zien welke reacties we binnen krijgen uit binnen- én buitenland. Het filmfestival van San Diego overweegt bijvoorbeeld onze films in het hoofdprogramma op te nemen.” Dat is beslist niet mis, als je dat als student aan je CV en portfolio kunt toevoegen.

AMFI presents Fashion Films is t/m vrijdag te zien in het Ketelhuis, dagelijks om 17.00 uur. Foto: Still uit de film Sisterhood of Somnia, geïnspireerd op Anneleen Bertels

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.