Top menu

Op visite bij Paul Smith

Dit jaar werkt Paul Smith ruim veertig jaar in de mode. “Een leven in de mode”, zou prima klinken voor Smiths overzichtsexpositie in het Londense Designmuseum. Het werd: “Hello, my name is Paul Smith.” Dat klinkt namelijk lekker nuchter en uitnodigend. En Paul Smith (1946) is dat ook, hij is dol op zijn fans. Waarschijnlijk zou de jubilaris het liefst al zijn fans willen uitnodigen om samen zijn feestje te vieren. Dat gaat niet, dus staat er in het Designmuseum een replica van zijn kantoor.

“Veel mensen zijn gek op het werk van Paul Smith”, zegt Donna Loveday, curator van de expositie.  “Maar ook als ze denken dat ze al zijn werk kennen, zullen ze zeker nieuwe dingen ontdekken.”

Smith brak halverwege de eighties door met zijn klassiekers met een twist. Hij stak de man in bloemetjes en vrolijke streepjes. Donna Loveday prijst Smiths “unieke en innovatieve blik op design” en zijn “warmte, humor en intelligente”. “Het heeft geleid tot  de overal herkenbare personal touch van Paul Smith, ondanks de grootte van het label.”

In Londen wordt de evolutie van het merk geïllustreerd met quotes van de ontwerper. “Daardoor voelt het alsof de bezoeker door de ruimtes van Smiths geest wandelt”, zegt Loveday. “Welkom in het hoofd van Paul Smith!” Dat was ook een leuke titel geweest.

Tot 9 maart 2014. The Design Museum. www. designmuseum.org. Boek: ‘Hello, my name is Paul Smith: Fashion and Other Stories’. Uitgever: Rizzoli  £ 40.

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.