Top menu

Chanel: de Legende in Den Haag

Vandaag opent Chanel: de legende. In het Gemeentemuseum Den Haag, worden alle Chanel codes geëxposeerd: het kleine zwartje jurkje, de doorgestikte tas, het Chanelpakje, de camelia, costume jewellery, een flacon Chanel N 5 uit 1921.

Aan het eind van de jaren tachtig verzamelt het luxelabel Chanel onderleiding van Karl Lagerfeld alle stijlelemententen van het modehuis. Sindsdien worden de handelsmerken voortdurend in een nieuwe context geplaatst, en niet alleen door Chanel.  

De reden dat de ontwerpen van Coco Chanel (1893–1971) tot op heden actueel en draagbaar zijn, is dat de Française stijl altijd belangrijker heeft gevonden dan mode. “Mode verdwijnt, alleen stijl blijft bestaan”, is slechts een van haar veel bekende quotes.

Het weesmeisje Chanel, die in 1910 haar eerste hoedenwinkel opent in Parijs, werkte altijd hard aan haar imago. Met een feilloos gevoel voor marketing heeft ze zich veelvuldig laten fotografen door – later beroemde – fotografen zoals Man Ray. Ze was zelf haar beste model. Haar winkel in Parijs is nog steeds een bedevaartsoord, het CC-logo staat voor de mythe van het bekendste modewereld ter wereld.

 Chanel: de legende. Gemeentemuseum Den Haag. Tot en met 2 februari 2014.Een tentoonstelling van Draiflessen Collection. Catalogus € 50. Chanel kinderboek van prentenboekillustrator- en schrijver Annemarie van Haeringen €13,95.

 

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.