Top menu

Marc Jacobs sluit Louis Vuitton-era af, met showgirls

Het was inderdaad de laatste collectie van Marc Jacobs. Backstage vloeiden net geen tranen, Jacobs viel zijn zakenpartner Raoul Duffy in de armen. Hij herpakte zich, en begon aan een serie interviews, met ongetwijfeld de terugkerende vraag: Hoe nu verder?

Maar hé, missen gaan we Marc Jacobs niet en Louis Vuitton ook niet. “Als in een huwelijk hebben ze een gezamenlijke toekomst”, zei een bron over de scheiding. “De vraag is, wat gaan ze aan hun relatie veranderen.” Het label Louis Vuitton krijgt een nieuwe ontwerper, maar luxe-concern LouisVuitton Moët Henneys blijft als grootaandeelhouder in het label Marc Jacobs nauw verbonden met de Amerikaan.

Al voor de show begon, was uitgelekt dat er archiefstukken zouden worden getoond. Dat bleek te slaan op ‘decorstukken’ die eerder centraal stonden tijdens de meest spraakmakende Louis Vuittonshows: de fontein waaromheen Doutzen Kroes de melkmeisjeslook toonde A/W 2010, de liften uit de fetishcollectie A/W 2012, de romantische draaimolencollectie uit S/S 2012. Alles nu in glimmend gitzwart. Als een laag stof, met rijkelijke glans. Zo sluit Jacobs zijn Louis Vuitton verleden af.

Spectaculair was ook eerste ‘look’ van de show, een semi-naakte Edie Campbell getooid met enorme zwarte verentooi, haar lijf beklad met de hanepoterige LV-graffiti waarmee Stephen Sprouse in 2000 in opdracht van Marc Jacobs de bruine LV-tassen customizde, en zo het luxelabel in de spotlights zette. Een ode aan de in 2004 overleden Sprouse. Impliceerden de kettingachtige versieringen van pols tot pols, dat er ketens verbroken moesten worden? Zo slecht was het huwelijk tussen LV en MJ niet, hij had bovendien alle ruimte gekregen om zijn eigen label te ontwikkelen. Toch zal het voor de ontwerper een ferme stap uit zijn comfortzone zijn.

Zeker is dat er dit voorjaar Louis Vuitton-jeans in de winkels liggen. Want de show vervolgde met de een na de anders jeans, gebleekt en raw, beetje baggy, versierd. Verder was de gehele collectie zwart, er kwam een genummerd voetbalshirt voorbij, een motorjack en modellen banjerden allemaal met stoer schoeisel zonder hakken over een hoogpolig tapijt. Tot zover de invloed van de straat.

Showgirls! Showgirls met een edgy randje. Jacobs had al zijn modellen opgetuigd met meterhoge verentooien en overdadig versierd met ouderwetse passementen: van kwastjes, glittergalon tot veren. Alles verwerkt in letterlijk spannende pakjes en avondjurken met een duister Victoriaans tintje. Zelfs Jacobs fetishj, het Chanelpakje, was op zijn donkerst afgewerkt met veren op zakken en zomen. Terwijl de show vorderde, werd de kleding steeds meer exuberant, jurken kregen dramatische sleepjes, verenbossen sierden schouderstukken en kragen. De finale was een lange zwarte stoet. En dat was best een emotioneel moment.

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.