Top menu

Modellenmaker Casablancas overleden

John Casablancas was een van de grootste modellenmakers. In 1972 richtte hij in New York Elite Model Management op, lanceerde de carrières van Iman, Claudia, Naomi, Cindy, Linda, Heidi en Gisèle. “Modellen waren maar modellen”, vertelde hij in 2005 aan New York Magazine, over de tijd voor hij met Elite op de markt verscheen. “Wij begonnen met het creëren van de mythe achter de looks.”

Dat werkte. Tegenwoordig zijn veel modellen – vooral die door Casablancas werden ‘opgeleid’ – concurrenten van actrices en andere celebrities. Over het groot maken van zijn modellen zei hij eens: “Ik werkte alleen met sterren, daarom kon ik klanten meer in rekening brengen – de meiden gaven we heel geld, een ‘naam’ en personality. Opeens werden ze dan een droom van een groot publiek, ze werden supermodellen.”

In de Britse Elle van juli zegt Christy Turlington over het woord supermodel dat het volgens haar afkomstig is van Eileen Ford, zij organiseerde met haar modellenburo een wedstrijd onder de naam Supermodel of the World.  

Rivaliserende model agency’s zoals die van Ford en Wilhemina Cooper – die als moederkloeken op hun modellen zaten – waren niet blij met de wijze waarop Casablanca zwaaide met vette cheques en feestvierde met zijn modellen. Overigens laat Casablancas zich later negatief uit over zijn ontdekkingen, Heide Klum noemde hij een Duits worstje zonder talent, en Naomi Campbell ‘weerzinwekkend’.

Casablancas zwakte was dat hij ook een playboy was met een voorliefde voor jonge modelletjes. Zijn reputatie liep een flinke deuk op toen hij op zijn 41ste een relatie begon met de 16-jarige Stephanie Seymour.

John Casablanca werd zeventig, hij is de vader van Julian Casablancas, frontman van The Strokes.

Gerelateerde Artikelen:


, , , , ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.