Top menu

Nieuw! Garment, het eenmalige Amfi magazine

Frank Jurgen Wijlens heeft het weer geflikt. Vers van de pers is Garment, een prachtig modemagazine, onder zijn leiding gemaakt door 45 studenten van het Amsterdam Fashion Institute (Amfi). De Garment iPad versie haalde meteen de nummer 1 plek op iBookstore free magazine list.  IDF was bij de launch van de printversie in fotografiemuseum Foam, en sprak Frank Jurgen Wijlens, speciaal in mooie rode rok. Met een reden.

En, blij?

Ontzettend! Tien jaar geleden bedacht ik voor Amfi het lesprogramma tijdschriften maken. Dit houdt in dat studenten 9 weken lang in groepjes magazines maken, vervolgens kiezen ervaren bladenmakers uit zo’n zes of negen exemplaren het meest veelbelovende nummer. Dat blad wordt dan doorontwikkeld tot het nieuwe eenmalige Amfi magazine.

Mooi idee, waarom bedacht je trouwens een magazine?

Dat is immers hét communicatiemiddel voor mode. Trouwens, ik herinner me allerlei cynische reacties uit de tijdschriftenwereld in de trant van: ‘studenten die een magazine maken, dat kan toch niet?’  Ha, sinds het Mint nummer dat uitkwam in 2009 wordt het Amfi magazine international verkocht. En er zit bij elk blad een productlijn, een online versie, een site en een iPadversie.

Wat maakt Garment uniek?

Dat de studenten focusten op één kledingstuk, de rok. Een ‘normaal’ blad zou dat nooit doen, focussen op heel veel dingen. Dat is denk ik een gevolg van de zapcultuur.

Tien jaar, tien nummers, welke titel(s) vind je het meest geslaagd?

Mint, omdat daar heel veel illustraties in stonden voor die tijd. Odd uit 2010 had een heldere online-presence, er zijn nog steeds veel filmpjes te zien.

Volgend jaar verschijnt er weer een heel ander concept, vind je het niet jammer dat Garment dan net als al die voorafgaande titels stopt?

Nee. Ik vind juist het loslaten, en daarna weer iets nieuws ontwikkelen leuk!

Oja, het blad wordt trouwens niet gemaakt van belastinggeld, maar alle onkosten zoals het drukken worden terug verdiend met advertenties en verkoop. Zo gaat het in het echte leven ook.

De afgelopen tien jaar werkten 317 Amfi studenten aan 65 magazines. Alle covers zijn tot september te zien in Foam, evenals een film over Garment en 3 iPad versies.

Download iBookstore of www.garmentmag.com/iPad. De print versie kost € 9,95.Onder andere te koop bij de Amfi-store of het Spui. Of zie www.amfi.nl

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.