Top menu

MaryMe-Jimmy Paul opent AFW

De Amsterdam Fashion Week opent over een dikke week met twee shows van labels die haaks op elkaar staan: het commerciële Spijkers en Spijkers uit Arnhem, en het experimentele Amsterdamse label MaryMe-Jimmy Paul, met exclusieve, handgemaakte jurken van rond de 10.000 euro per stuk. Voor dat geld krijg je een jurk die eruit ziet als een explosie van kussens, een jas als een wilde omarming van een stel metaalglanzende slangen, of een jurk die zo bont gekleurd is dat het de Keukenhof na een wervelstorm lijkt.

“Het zal ongetwijfeld commotie opleveren”, zegt Carlo Wijnands. “Reacties in de trant van ‘maar dat is toch geen mode?’” Want mode moet je kunnen dragen, vinden veel mensen. En dit heeft meer weg van een theaterkostuum, of van een extreem ontwerp voor een expositie in een museum. Maar Wijnands vindt dat MaryMe-Jimmy Paul gewoon bij het modebeeld hoort. Daarom nodigde hij als programmadirecteur van de Amsterdamse modeweek het label uit om de openingshow te verzorgen.

Marie Burlot (33) en Jimmy van Rinsum (28), de oprichters van MaryMe-Jimmy Paul, waren verrast door de uitnodiging. “Waarom wij?”, was het eerst dat ze Wijnands vroegen. Die legde uit dat hij het interessant vindt om dit keer de grote verscheidenheid aan modemerken in Nederland te tonen. Daar hoort zakelijke kleiding bij die je overdag naar het werk kunt dragen, maar het tegenovergestelde, de extreem creatieve kleur- en vormexplosies voor bijzondere gelegenheden, horen daar volgens hem ook bij.

Van Rinsum en Burlot konden zich daar in vinden. Van Rinsum: “Er is sprake van een nieuwe generatie ontwerpers, de meesten zijn net als wij zeer uitgesproken en hebben een sterk handschrift, dat is goed, we zitten in een omslag.”

En is het mode of kunst? “We worden wel in het hoekje ‘kunst’ geplant”, zegt Van Rinsum. “Maar we pretenderen echt niet dat we kunst maken. Ik refereer altijd naar ‘werk’, niet naar mode of kunst.”

De cartooneske ontwerpen van MaryMe-Jimmy Paul zijn bij een groot publiek nog niet zo bekend zijn, maar in de pop- en kunstscene maken ze aardig naam. Ze kleden rapster Iggy Azalea en Lady Gaga kocht een jurk in 2011. Met kunstenares Alicia Framis maakten ze poppenkleertjes voor een vrouwelijke astronaut. Sinds anderhalf jaar tonen ze elk halfjaar tijdens de Londen Fashion Week een installatie, het levert publiciteit op in hippe bladen.

Marie Burlot  en Jimmy van Rinsum ontmoeten elkaar in 2005 op de Rietveld. De Franse Burlot is van oorsprong landschaparchitect, maar omdat ze altijd al droomt van mode, plakt ze er na haar architectenbaan bij het Rotterdamse architectenbureau West 8, een modestudie achteraan. In 2008 studeren Burlot enVan Rinsum ieder apart af met een modeshow, waarna ze gaan samenwerken. Burlot: “Als persoon zijn we erg verschillend, maar op het gebied van ontwerpen zitten we op één lijn. We kibbelen wel eens, maar dat gaat dan bijvoorbeeld over de keuze van een kleur.”

Een kleur waarover ze in elk geval nooit zullen twisten is somber zwart. “We zijn gek op kleurrijk en uitbundig”, zegt Van Rinsum. Zwart is uitgesloten. Hysterische prints en veren, zákken vol veren, verdwijnen in hun ontwerpen die ze allemaal zelf maken in hun twee rommelige ‘holletjes’, gevestigd op de dertiende verdieping van een van de torens van het World Fashion Center. Inkomsten halen Burlot en Van Rinsum uit workshops, bijbaantjes en steun van fondsen. Vodafone sponsort hun show op de modeweek.

Het uitgaanspunt van een MaryMe Jimmy Paul-collectie is altijd een combinatie van herinneringen uit de kindertijd, iets duisters en popcultuur, vooral de Amerikaanse. “Soms voelen we ons twee Amerikanen in het lichaam van een Europeaan”, zegt Van Rinsum. Vorig jaar inspireerden ze hun collectie‘JonBenét Ramsey’ op het in 1996 op zesjarige leeftijd bruut vermoorde Amerikaanse schoonheidskoninginnetje. Burlot en Van Rinsum zetten de oppervlakkige beautywereld om in opgeblazen roze barbie-jurken.   

Met collectie van MaryMe Jimmy Paul laat de negentiende editie van de Amsterdam Fashion Week zien dat mode verder gaat dan een mooie, draagbare modejurk. Dat past helemaal in de ontwikkeling dat de cross-over tussen kunst en mode booming is, denk maar aan Iris van Herpen die met haar museale 3D geprinte jurken internationaal furore maakt.

Eerder gepubliceerd in Het Parool

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.