Top menu

Karl Lagerfelds Amsterdamse adresje

 ‘Zou Karl Lagerfeld zelf wel weten dat hij een winkel opent?”, vroeg Fantastic Man Gert Jonkers zich af op de opening van de tweede winkel van Kaiser Karl. Maar natuurlijk Gert, Karl weet alles. Dat, zo lees je in onderstaand artikel, merkte ook Felix Maginn van Moke die ooit gekleed werd door de verfranste Duitser.  

Dinsdag opende in de Hartenstraat een winkel van Karl Lagerfeld. Aan de gevel van het rijksmonument hangt een lichtbak met daarop het profiel van de wereldberoemde modeontwerper. Hoge etalages bieden een uitnodigende blik op een fonkelend zwart-wit interieur. Binnen komt Lagerfelds markante beeltenis –  donkere bril, paardenstaart – niet alleen terug in de zomercollectie, maar ook subtiel, en minder subtiel op de wanden en het tafelblad van een centrale tafel met een mix van Karl Lagerfeld spullen als iPhone-hoesjes, zonnebrillen en boeken. Ook is er een tassenwand en een schoenenhoek.

Echt opvallend in de winkel is de overdaad aan sociale media, zoals een digitaal gastenboek waarmee je via karl.com een kijkje kunt nemen in de wereld van de excentrieke Duitser. Overal liggen iPads om online alle vier lijnen van de complete collectie te bekijken. De paskamers zijn als photoboots met iPads zodat je foto’s kunt maken om die via Facebook te delen met vrienden: “Lijkt mijn achterwerk niet te dik in deze jeans?” In het souterrain hangt mannenkleding en zijn nog meer accessoires te vinden. De prijzen variëren van zo’n honderd euro voor een T-shirt tot een paar honderd voor een jas of tas, betaalbare luxe.

Het is een modern winkelconcept van Karl Lagerfeld, in wiens label sinds 2004 flink wordt geïnvesteerd door het private equity fonds Apax.Eind dit jaar moeten er internationaal tien Lagerfeld winkels open zijn. Ruim een jaar geleden werd Karl Lagerfelds vrouwenlijn wereldwijd gelanceerd in samenwerking met Netaporter.com, de grootste online modewinkel. Die vrouwencollectie is ook te koop in de nieuwe winkel in Amsterdam.

Lagerfelds eerste winkel opende vorige maand in Parijs tijdens de modeweek. John de Greef, moderedacteur van Elsevier was erbij. Hij vindt dat veel nieuwe winkels zich tegenwoordig nog nauwelijks onderscheiden qua inrichting: veel kil metaal en zwart en wit. Maar in het geval van Karl, die ook al heel lang modern is, past dat wel degelijk. Juist de strakke lijnen en de neutrale kleuren van het interieur laten de meer speelse zaken goed uitkomen, zoals Karl als pop en Karl zijn karakteristieke kop die op veel producten zit. ” De Greef is vol lof over de iPads, hij fotografeerde zichzelf in een photobooth. “Het werkte goed, al voelde het een beetje als Big Brother kijkt mee hoe je een broek past, maar leuk gevonden.”

Opmerkelijk is dat KarlLagerfeld de eerste beroemde ontwerper is die een winkel opent in de Negen Straatjes, en niet kiest voor de PC. Die straat zou volgens een woordvoerder niet levendig genoeg zijn. Dat Lagerfeld trouwens een winkel opent in Amsterdam is zo gek nog niet. Eén van de twee hoofdkantoren van Karl Lagerfeld zit aan de Looiersgracht met zo’n zestig mensen. Het andere kantoor zit in Parijs.

Karl Lagerfeld is zelf misschien wel het beste model voor zijn label. Kijk maar naar een foto van hem en je ziet een strakke man met een opvallende mix van elegantie en rock. Met zijn paardenstaartje, stoere boots en voorliefde voor studs heeft Karl Lagerfeld wel iets weg van een homoseksuele biker met een zeer verfijnde smaak.

Hij ziet er streng uit, maar dat is hij niet. “Karl Lagerfeld is een onwijs leuke, grappige man”, zegt Felix Maginn van de popgroep Moke. “Totaal anders dan ik dacht.” In 2007 werd Moke uitverkoren als uithangbord van de K by Karl Lagerfeld-lijn. Hun samenwerking duurde tot 2010. Lagerfeld nodigde de rockers zelfs uit voor een Chanelshow in Parijs, ze zaten front row. Maginn vroeg van te voren nog aan Lagerfelds personal assistent Caroline Lebar, of hij hen wel zou herkennen. Lebar had hem beledigd aangekeken: “Karl Lagerfeld weet altijd alles!” Dat klopte. Maginn bewondert Lagerfeld om zijn passie voor muziek.”Hij luistert naar alles wat uit komt, hij haalt energie uit muziek en vertaalt dat in mode,” zegt Maginn die tegenwoordig gekleed wordt door Francisco van Benthum, de drummer van Moke door Jan Boelo.

Of de winkel een succes wordt? John de Greef denkt dat Karl zo’n icoon is dat iedereen er wel een keertje gaat kijken, en vanwege de redelijke prijzen misschien ook iets koopt. “Een Karl voor een koopje”, zegt De Greef. “Probleem van die negen straatjes is wel dat er weinig automobilisten heen rijden en dat de verkoop zich vooral toespitst op het weekend.”

Eerder gepubliliceerd in Het Parool

Gerelateerde Artikelen:


, , ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.