Top menu

Marieka Ratsma ‘Biomimicry shoes’ op expositie Shoe Obsession

Marieka Ratsma beleeft momenteel met haar bijzondere Biomimicry shoes haar finest hour in New York. Daar staan op de expositie Shoe Obsession in het Fashion Institute of Technology (F.I.T)  haar 3D geprinte schoenen tussen ontwerpen van grootheden als Alexander McQueen, Manolo Blahnik, Azzedine Alaïa, Givenchy en meer andere grootheden.

Gefeliciteerd! Hoe kwam het FIT je schoenen op het spoor?

Tijdens de opening hoorde ik dat mijn ontwerp was getipt aan het FIT door het werk van een architect die ze op Dezeen.com had gezien. Vervolgens kreeg ik opeens een mail van co-curator Colleen Hill of ik mee wilde werken aan de tentoonstelling. Ik zei natuurlijk meteen ja! De opening was een erg toffe ervaring. Ik ben ontzettend dankbaar dat ik als jonge ontwerper de kans heb gekregen om tussen iconen als Alexander McQueen en Maison Martin Margiela te staan. Toen ik de expositieruimte binnenkwam voelde het bijna onwerkelijk.

Kun je iets over het ontwerp vertellen?

De schoenen zijn geïnspireerd op de botstructuur in een vogelschedel. Omdat de schoenen de natuur op een zekere manier nabootsen heb ik ze Biomimicry shoes genoemd. Biomimicry betekent letterlijk copy-nature. Ik heb ze ontworpen met een visie op de toekomst: efficiënt materiaalgebruik en slimme constructies. 3D-printen is een techniek die hier goed bij aansluit.

Wilde je altijd al iets doen met schoenen, of was het vooral de techniek die boeide?

De schoen was onderdeel van mijn afstudeercollectie. Ik was vanaf het begin al van plan om in ieder geval schoenen te ontwerpen als onderdeel van deze collectie. Tijdens mijn studie fashion design/communication is namelijk mijn liefde voor schoenen en schoenontwerp gegroeid, maar ook nieuwe technieken zoals 3D printen en laser cutting hadden mijn interesse. Ik heb eerst een ontwerp geschetst en daarna ben ik de mogelijkheden afgegaan om zo’n schoen te realiseren. Het werd al snel duidelijk dat 3D printen me het verst zou brengen. Omdat mijn schoenontwerp behoorlijk complex is en moeilijk om te zetten was in een 3D tekening heb ik op een forum een oproep gezet voor hulp met het maken van een 3D tekening daarvan. Zo ben ik in contact gekomen met Kostika Spaho, een architect uit de buurt van Boston. Hij heeft mijn ideeën en schetsen omgezet in een 3D tekening.

De schoenen zien er kwetsbaar uit.

Je kunt er op staan, maar het materiaal is nog niet betrouwbaar genoeg voor een echt draagbaar model. Het plan is om een draagbare versie te ontwikkelen, maar nu is het nog niet haalbaar. Het is een object.

 Je studeerde vorig jaar af aan de HKU, waar werk je nu aan?

Op dit moment ben ik bezig met het ontwerpen van accessoires en probeer zo de 3D printtechniek verder te verkennen. Daarnaast ben ik me aan het verdiepen in het ambachtelijk schoenmaken. Ik ben druk bezig met nieuwe ontwerpen. Voor sommige ga ik ook 3D printing gebruiken, voor andere niet. Mijn ambitie is producten te ontwerpen en maken waarbij ik  ambacht en nieuwe technieken combineer.

www.mariekaratsma.nl Shoe Obsession is te zien t/m 13 april. www.fitnyc.edu 

 

Gerelateerde Artikelen:


, ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.