Top menu

Zwarte magie

Zwarte nagellak, zwarte lipstick, zwoele zwarte smokey eyes, het bestaat allemaal al lang. Sinds kort is er ook een zwart parfum, Fame van Lady Gaga, de vloeistof is zwart en wordt transparant zodra het in contact komt met de huid of kleding. Het is nog een kaskraker ook. In november stond de geur in Engeland op nummer 2, na J’Adore van Dior.

Opvallend veel geuren zitten de laatste tijd gebotteld in gitzwarte flacons.

Tom Ford, de Amerikaan die Gucci groot maakte begin jaren negentig, en sinds 2006 furore maakt met een beauty-imperium en modelijnen onder eigen naam, zette de trend met een serie Black Orchid geuren in zwarte flacons. Fords laatste mannengeur Noir zit in een ‘baksteentje’ van een zwarte fles en verraadt weer een nieuwe zwoele geur met bedwelmende ingrediënten als amber.

De ‘zwarte’ parfums hebben vaak een Oosterse twist, zo ook Coco Noir, de laatste Chanel-creatie met patchouli. Ook is er het bedwelmende Dahlia Noir van Givenchy, dat overigens niet verpakt zit in een donkere fles.

De golf aan mysterieuze parfums zou volgens kenners beïnvloed zijn door het Midden-Oosten, waar het gebruik van ‘zware’ ingrediënten als amber en mirre al eeuwen de gewoonte is. Europese parfumeurs werden hier ook al eerder door geïnspireerd; weelderige klassiekers zijn bijvoorbeeld het 101-jaar oude Narcisse Noir van Caron en Magie Noire van Lancôme uit 1978.

Maar de parfumwereld is net als de modewereld grillig en onderhevig aan trends. De early geur-adapters hebben alweer een nieuwe reuk in de smiezen. Hoe was het ook al weer volgens de modelogica? Na zwart komt wit. In de parfumwereld volgen na zwart de zogenoemde ‘beige’ geuren. Dat klinkt niet alleen stukken luchtiger en frisser, zo ruiken ze ook.

 

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.