Top menu

De restjes van Hermès

‘Upcycling’, hergebruik van restmaterialen, is een nieuwe ontwikkeling in de mode. Hermès doet het al jaren. Die leerresten die overblijven van een Birkintas, maar ook een onverkoopbare Hermès sjaal met een vlekje of een Hermès kopje met een gebroken oor – bij het luxelabel wordt het allemaal gekoesterd.

‘Don’t-throw-that-out, it-might-be-useful’, is vanaf kindsbeen de bijnaam van Pascale Mussard, zesde generatie Hermès. De Française is de initiatiefneemster van Petite h, het atelier voor creatief hergebruik waar vaklui – van leerbewerkers en zilversmeden tot kristal- en porseleinwerkers – sinds 2009 hun kennis delen met kunstenaars. Samen toveren ze luxe ‘afval’ om tot de meest uiteenlopende ontwerpen van een koffiehouder van luxe reptielleer, een ‘ketting’ van geplooide sjaals tot bijzondere kunstobjecten.

Eén keer per jaar valt er een nieuwe collectie unica’s van Petit h te bewonderen. Ze zijn te koop (vanaf enkele tientjes tot tientallen duizend euro’s) op verschillende locaties, dit jaar onder andere in de Brusselse Hermès winkel.

In een grote Hermès werkplaats, vlak buiten Parijs, ligt al het afgewezen materiaal opgeslagen. “Het is daar het walhalla’, zegt Marjolein Mandersloot. De kunstenares deed als enige Nederlander mee met het project van Hermès en maakte al voor drie Petit h edities zo’n zeven ‘beelden’ van leer. Na het zien van het mooiste leer dat ze ooit zag, volgden de ideeën vanzelf. Van een afgewezen stuk rimpelig leer – “want een Birkintas met ‘vouwen’ is geen gezicht” – maakte ze de nek van een aandoenlijk hertje. Mandersloot, die als kunstenaar vaak dieren maakt, ontwierp een hele menagerie met onder andere een reusachtige ‘zachte’ pandabeer, ezeltjes, een kameel en een paardje, allemaal van leer en perfect gestikt.

De opdrachten vond ze uitdagend. “Je hebt maar één kans dus het moet in een keer goed zijn.” Ze verkocht alles, dat is niet verbazingwekkend met wereldwijd vele Hermès fans die houden van bijzondere spullen.

De nieuwste Petit h ontwerpen zijn te bezichtigingen vanaf vrijdag 7 december tot 24 december. Hermès, Waterloolaan 50, Brussel van 10 tot 18:30 uur. www.hermes.com

Eerder gepubliceerd in PS luxebijlage  Financieel Dagblad

Gerelateerde Artikelen:


, , , ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.