Top menu

Marije Hellwich debuteert vrijdag op AFW: ‘Martin Margiela vroeg hoe mijn weekend was’

Marije Hellwich studeerde in 2010 af aan de Gerrit Rietveld Academie, werd geselecteerd voor Lichting 2010 en liep stage bij Maison Martin Margiela, Hussein Chalayan en Monique van Heist. Ze houdt vooral van het onderzoek. “Ik verlies me soms in het onderzoek, het is ‘t leukste aan het maken van een collectie.” Op een rieten stoeltje in haar achtertuin in de Utrechtse binnenstad oogt ze enkele dagen voor de grote dag opvallend relaxed.

Waar gaat je collectie over?
Het gaat over inpakken en verpakken van het lichaam. Het heet ‘Packed’. Mensen die zich inpakken in verschillende materialen. Denk aan zwervers met dekens en matrassen, mensen in dozenpakken die robotje spelen, en bijvoorbeeld regenjassen die als een hoes om het lichaam fungeren. Het zijn allemaal droge platte beelden die ik van internet pluk die me inspireren. Het is mijn bedoeling om daar mooie mode van te maken voor mannen en vrouwen.

Wat wil je met je collectie vertellen?
Ik weet niet of ik per se wel iets wil laten zien of zeggen. Ik wil niemand iets opleggen eigenlijk. Ik vind het gewoon interessant. Ik ben niet van de glamourmode. Ik vind de psychologie van kleding interessanter, waarschijnlijk omdat ik twee jaar lang psychologie heb gestudeerd. Het roept vragen op over identiteit en het doel van kleding zelf. Ik wil mijn platte beelden doorvertalen in mode. Dat is dan misschien mijn verhaal.

Wil je dat mensen het aantrekken?
Uiteindelijk wel ja, maar ik hou me nu meer bezig met het laten zien van mijn visie. Dat wil ik eerst nog wel een paar jaar doen. Ik hoef niet direct commerciële kleding te maken. In oktober wil ik een serie regenjassen gaan lanceren die te koop blijven in conceptstores. Ik heb de organisatie van de Dutch Design Week in Eindhoven al benaderd. Zij overwegen momenteel om het in het assortiment op te nemen.

Je doet niet mee aan modeseizoenen?
Nee, ik denk het niet. Ik ben heel erg perfectionistisch en ik voel seizoenen als een tijdsdruk. Dat werkt niet goed voor mij. Ik wil niet de druk voelen om iets te moeten. Ik volg gewoon mijn gevoel en doe wat ik interessant vind.

Je hebt veel stages gelopen bij conceptuele modeontwerpers. Bij Margiela hielp je mee aan de laatste collectie waarbij hij persoonlijk nog betrokken was.
Ja het was die show met al die mensen op het podium. Ik liep daar ook tussen. Het was heel leuk om met hem samen te werken. Hij spreekt natuurlijk ook Nederlands en dat werkt dan een stuk makkelijker in omgang. Eens per week bespraken we met het team de showlijn, soms vroeg hij gewoon hoe mijn weekend was. Hij is super vriendelijk.

Het kwam trouwens voor iedereen als een schok dat hij weg was. Ik heb begrepen dat hij niemand in het bedrijf verteld heeft dat hij wegging. Gewoon van de één op de andere dag, weg. Hij nam de laatste dagen voor zijn vertrek wel steeds een doos mee naar huis, vertelde de hoofddesigner van de showlijn. Maar die had daar verder niets achter gezocht.

Fascinerend! Ik wens je ontzettend veel succes de komende dagen. Ik ben benieuwd naar ‘Packed’.

Marije Hellwich debuteert vrijdag de dertiende op de Amsterdam Fashion Week tijdens Fashion Week LAB. Het onderdeel van de Amsterdamse modeweek waarin jonge ontwerpers in duo’s een capsule collectie presenteren.  www.aifw.nl  www.marijehellwich.com

Door Martino Bidotti

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.